Нацрада, оголосивши попередження телеканалу НТН, підтвердила високий рівень експертизи Медійної ради

February 11, 2016

logo

 

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення у своєму рішенні щодо змісту випуску «Кровавая вольница» серіалу «Легенди карного розшуку» опиралася в тому числі на експертний висновок Незалежної медійної ради.

 

Сьогодні 11 лютого відбулося засідання Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, де обговорювався зміст випуску “Кровавая вольница” документального серіалу “Легенди карного розшуку”, що транслювався у ефірі телеканалу НТН.

Незалежна медійна рада вже проаналізувала згадану програму та 20 січня 2016 року прийняла експертний висновок, у якому йдеться про порушення частини другої статті 9 Закону України “Про телебачення і радіомовлення”, якою встановлюється заборона розповсюджувати аудіовізуальні твори, у яких створюється позитивний образ працівників радянських органів державної безпеки та виправдовується їхня діяльність, а також виправдовується переслідування учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті. Незалежна медійна рада також дійшла висновку про порушення статті 3 Закону України  “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”, що забороняє пропаганду комуністичного тоталітарного режиму. Окрім того, експерти також констатували порушення редакційного статуту телеканалу НТН.

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення констатувала порушення телеканалом НТН закону «Про телебачення і радіомовлення» (частина 2 статті 9) та оголосила телеканалу попередження. Таке рішення регулятора, який взяв до уваги висновок Незалежної медійної ради, підтверджує високий рівень експертизи Медійної ради.

Члени Нацради Ольга Герасим’юк та Сергій Костинський подякували Медійній раді, наголосивши на тому, що Рада провела якісну експертну роботу.  

Окрім експертного висновку Незалежної медійної ради, Нацрада у своєму рішенні спиралася також на висновки Інституту історії України НАН і Українського інституту національної пам’яті.