Нацрада оприлюднила для громадського обговорення проект Порядку подання інформації щодо прозорості медіа власності

November 30, 2015

Національна Рада України з питань телебачення і радіомовлення оприлюднила для громадського обговорення на своєму веб-сайті проект Порядку подання телерадіоорганізаціями та провайдерами програмної послуги інформації про структуру власності.

Порядок визначає процедуру подання телерадіоорганізаціями та провайдерами програмної послуги Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення інформації про структуру власності та здійснення Національною радою контролю за дотриманням суб’єктами інформаційної діяльності вимог щодо розкриття інформації про структуру власності, відповідно до Закону України «Про телебачення і радіомовлення». Також, вимоги цього Порядку застосовуються при поданні до Національної ради заяви про видачу (продовження), переоформлення ліцензії на мовлення, отримання ліцензії провайдера програмної послуги.

Згідно з цим порядком телерадіоорганізації та провайдери програмної послуги зобов’язані подавати до Нацради звіти про структуру медіа власності до 31 березня кожного року. Звіт складається з вичерпного переліку документів, які подаються в паперовій та електронній формах. Серед цього переліку документів, зокрема – схематичне зображення структури медіа власності, на якому зазначають:

  • всіх осіб, які володіють прямою та/або опосередкованою істотною участю у суб’єкті інформаційної діяльності;
  • всіх ключових учасників суб’єкта інформаційної діяльності та кожної юридичної особи у кожному ланцюгу володіння корпоративними правами суб’єкта інформаційної діяльності;
  • розмір участі (відсоток корпоративних прав), який належить кожній фізичній або юридичній особі в іншій юридичній особі.

На схематичному зображенні структури власності щодо кожної фізичної особи вказується її повне ім’я та громадянство, щодо кожної юридичної особи – повне найменування юридичної особи та країна її державної реєстрації.

Також, Порядок передбачає обов’язок суб’єктів інформаційної діяльності розміщувати на своєму офіційному веб-сайті інформацію про свою структуру власності, а повний перелік гіперпосилань на веб-сторінки, на яких розміщена така інформація, публікується на веб-сайті Нацради. Врешті, порядок визначає особливості здійснення Національною радою контролю за дотриманням суб’єктами інформаційної діяльності вимог щодо розкриття інформації про структуру власності.

Громадське обговорення триватиме один місяць, починаючи від 26 листопада 2015 року. Зауваження і пропозиції до Порядку подання телерадіоорганізаціями та провайдерами програмної послуги інформації про структуру власності та затвердження відповідних форм документів можна надсилати до Національної ради за адресою: м. Київ, вул. Прорізна, 2 або ж на електронну скриньку nrada@nrada.gov.ua.

Текст проектуhttp://www.nrada.gov.ua/ua/proektydlyahromadskogoobgovorennya/24958.html