Нацрада оприлюднила проект Порядку обрання членів Наглядової ради НСТУ

April 22, 2015

На засіданні 15 квітня 2015 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення України затвердила проект Порядку проведення конференцій громадських об’єднань та асоціацій, обрання членів Наглядової ради Публічного акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» та припинення їхніх повноважень. Документ визначатиме процедуру підготовки та проведення Нацрадою конференцій громадських об’єднань та асоціацій для обрання членів Наглядової ради НСТУ.

Проект, розроблений Нацрадою раніше, було доопрацьовано у зв’язку із прийняттям Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України”. Так, прийнятий парламентом у березні 2015 року закон визначив, що Наглядова рада НСТУ складатиметься із 9 представників від громадських об’єднань та по одному від парламентських фракцій і груп.

Доопрацьований проекту Порядку передбачає, що правом висувати кандидатів до Наглядової ради НСТУ наділені громадські об’єднання, ще не менше трьох років здійснюють активну діяльність у сферах освіти та науки, забезпечення прав національних меншин, фізичного виховання та спорту, журналістики, правозахисній, захисту інтересів дітей та молоді, творчій, місцевого самоврядування,  захисту прав осіб з особливими потребами. У попередній редакції проекту передбачалося, що висувати кандидатів можуть лише громадські об’єднання, які мають статус всеукраїнських.

Відповідно до проекту, заявки на участь у конференції прийматимуться впродовж 20 днів з моменту оприлюднення оголошення на сайті Нацради. Громадське об’єднання зможе подати заяву на участь в конференції лише в одній із зазначених сфер.

Документ оприлюднено на сайті регулятора для громадського обговорення. Протягом місяця Нацрада прийматиме зауваження та пропозиції щодо змісту документу. Наступним кроком має стати затвердження документу та обрання Наглядової ради НСТУ.