Нацрада пропонує нову систему візуальних позначок

February 2, 2016

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення 28 січня 2016 року винесла на громадське обговорення проект змін до Системи візуальних позначок з індексом кіновідеопродукції залежно від аудиторії, на яку вона розрахована. Документ розроблено у зв’язку із затвердженням Кабінетом Міністрів України нової редакції Положення про державне посвідчення на право розповсюдження і демонстрування фільмів.

Сьогодні система візуальних позначок складається з зеленого круга, жовтого трикутника, червоного квадрата. У проекті пропонується прибрати трикутник та квадрат, натомість залишити лише круги відповідного кольору з означенням вікової категорії для якої розрахована кіновідеопродукція.

Загалом розрізняють три основні категорії кіновідеопродукції.

Перша категорія фільмів позначки не потребує. До цієї групи належать фільми, розраховані на глядачів будь-якого віку, в тому числі і на дітей. Вони максимально прийнятні для сімейного перегляду, оскільки порушують теми, які цікаві та зрозумілі більшості глядачів, незалежно від віку, інтелектуального рівня, світогляду та політичних переконань, соціального стану тощо. Такі фільми характеризує відсутність грубості, насильства, жорстокості, непристойних виразів у будь-якій формі, показ фізіології сексу, споживання наркотичних засобів та психотропних речовин тощо. Реалії складної дійсності повинні відображатися з максимальною умовністю.

Друга категорія поділяються на дві підгрупи, які позначатимуться кругами жовтого кольору з позначками 12+ та 16+ відповідно. Такі позначки стосуватимуться стосується фільмів, перегляд яких не рекомендовано дітям до 12 та 16 років без відома батьків (осіб, що їх замінюють). Такі фільми можуть містити деякі сцени, які батьки вважатимуть неприйнятними для самостійного перегляду дітей. Також, фільми можуть містити такі сцени з обмеженим ступенем насильства та жорстокості, як бійки, застосування зброї без надмірного кровопролиття, обмежене зображення нещасного випадку або катастрофи, а також сцени, що включають короткі та епізодичні зображення оголеності, епізодичне використання ненормативної лексики, що присутні в оригіналі за задумом режисера і необхідні для розвитку сюжету.

Третю категорію позначатимуть червоним кругом з позначкою 18+, адже останні рекомендовані тільки для повнолітніх глядачів і можуть транслюватися лише з 22 години до 6 години ранку. Ці фільми можуть містити сцени насильства, жорстокості, зображення катастроф, жахів, відвертої оголеності, імітації інтимних стосунків. Їх наявність повинна бути виправдана логікою сюжету та втілена на екрані з максимальним ступенем умовності.

Візуальна позначка повинна бути суцільно зафарбована та постійно перебувати у правому нижньому куті екрана, а відсутність на екрані будь-якої позначки свідчить, що кіновідеопродукція належить до І категорії, розрахована на глядачів будь-якого віку, в тому числі і на дітей.

Більше того, передачі, які містять візуальну інформацію, що може завдати шкоди фізичному, психічному або моральному розвитку дитини, повинні бути позначені спеціальними графічними попередженнями (символами), що показуються упродовж всієї передачі. У передачах, які містять аудіо інформацію, що може завдати такої шкоди, на початку передачі оголошується відповідне звукове попередження.

Громадське обговорення триватиме один місяць. Пропозиції і зауваження можна надсилати на адресу Національної ради 01601, м. Київ, вул. Прорізна, буд. 2 або на електронну пошту nrada@nrada.gov.ua.

З проектом можна ознайомитися тут