Нацрада взяла до уваги рішення Медійної ради при винесенні попередження Гаммі

June 16, 2016

9 червня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення у своєму рішенні щодо змісту передач «Наголос: Підсумки» та «Опозиційна думка» телеканалу «Гамма», взяла до уваги експертний висновок Незалежної медійної ради.

Незалежна медійна рада вже проаналізувала вищезазначені передачі та 7 червня підготувала експертний висновок, у якому йдеться про порушення частини другої статті 9 та частини 2 статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» телеканалом «Гамма», оскільки передачі за участі Петра Симоненка містили виправдання переслідування учасників боротьби за незалежність України у ХХ столітті, а також умисні заклики до розпалювання ворожнечі.

«Мовник не має права розповсюджувати аудіовізуальні твори, у яких заперечується або виправдовується злочинний характер комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років в Україні», – зазначено у рішенні Національної ради. У своєму рішенні Нацрада також виокремила, що не допускається використання телерадіоорганізацій для поширення інформації, яка порушує законні права та інтереси фізичних і юридичних осіб, посягає на честь і гідність особи, а також яка використана для закликів та повалення конституційного ладу, порушення територіальної цілісності України, пропаганди війни, насильства, жорстокості, розпалювання міжетнічної, расової, релігійної ворожнечі, вчинення терористичних актів, посягання на права і свободи людини.

Загалом, Нацрада зафіксувала ознаки порушення вимог абзацу 14 частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення», абзацу 13 частини другої ст. 6, а також частини другої ст. 9; частини першої статті 28 Закону України «Про інформацію».  

З повним текстом рішення можна ознайомитися за посиланням.