Недопущення порушень під час виборів

September 17, 2010
Шістнадцятого вересня 2010 року Президент України виніс указ “Про недопущення порушень закону під час передвиборної агітації” #910/2010.

Своїм указом Президент постановив запропонувати Центральній виборчій комісії, територіальним виборчим комісіям забезпечити під час виборчого процесу належний контроль за додержанням установленої Законом України «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів»
  • заборони участі у передвиборній агітації органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, інших обмежень щодо ведення передвиборної агітації;
  • недопущення при проведенні передвиборної агітації порушень особистих немайнових прав громадян, у тому числі посадових і службових осіб, на використання їх імені, зображень.
  • Генеральній Прокуратурі України Президент запропонував посилити нагляд за додержанням особистих немайнових прав громадян, зокрема посадових і службових осіб, під час проведення передвиборної агітації у виборчому процесі, під час виробництва та розповсюдження реклами, а також забезпеченням прозорого і демократичного виборчого процесу.
Також Президент запропонував Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення посилити контроль за додержанням:
  • вимог законодавства про вибори; порядку, форм і стандартів висвітлення в аудіовізуальних засобах масової інформації діяльності Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, інших органів державної влади, а також органів місцевого самоврядування;
  • вимог законодавства про соціальну рекламу телерадіоорганізаціями усіх форм власності, в тому числі щодо недопущення порушення особистих немайнових прав громадян, зокрема посадових і службових осіб, на використання їх імені, зображень.
Крім того, президент нагадав в указі, що розміщення соціальної реклами із використанням його імені та зображень може здійснюватися лише за його згодою.

На виконання Указу Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення 17 вересня 2010 рок у надіслала листа, в якому йдеться про посилення нагляду за ліцензіатами Національної ради щодо всіх пунктів, викладених в Указі. Так, представники Національної ради зобов’язані щотижня надавати інформацію про виявлені ознаки порушень виборчого законодавства в ефірі регіональних і місцевих ТРО та оперативно інформувати Національну раду про зафіксовані факти грубих порушень виборчих норм. Національна рада, в свою чергу обіцяє реагувати на таку інформацію відповідно до своїх повноважень.

Нагадаємо, що відповідно до ст. 11 Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” представники Національної ради здійснюю нагляд за дотриманням ліцензіатами визначеного законодавством порядку мовлення під час проведення виборчих кампаній та референдумів, а також інформують Центральну виборчу комісію, відповідні територіальні виборчі комісії, Національної ради про виявлені порушення.

Відповідно до ст.16 зазначеного закону після проведення виборів Національна рада оприлюднює звіт про дотримання телерадіоорганізаціями визначеного законодавством порядку мовлення під час проведення виборчих кампаній та референдумів.

Адреса указу: http://www.president.gov.ua/documents/12306.html