Ненадання інформації про оприлюднення декларації Олександра Єфремова оскаржено до суду

December 25, 2013

Журналістка Оксана Коваленко судитиметься проти Апарату Верховної Ради через відмову повідомити, в якому номері офіційного друкованого видання Верховної Ради України оприлюднена декларація народного депутата України сьомого скликання Олександра Єфремова або надати адресу сторінки офіційного веб-сайту, де розміщена ця декларація. Судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, створеним Інститутом Медіа Права.

У відповідь на запит журналістки, Апарат ВРУ відмовив в наданні інформації, зазначивши, що запитана інформація не була отримана або створена в процесі виконання Верховною Радою України своїх повноважень.

Однак, відповідно до законодавства, Апарат Верховної Ради України є також розпорядником  щодо інформації, яка була  отримана  або  створена ним в процесі організаційного,  кадрового, інформаційного чи іншого забезпечення діяльності Верховної  Ради  України та  її  органів. В даному випадку інформація відноситься саме до цієї категорії, адже відповідно до вимог Закону України «Про заходи протидії та легалізації корупції» та Закону України «Про доступ до публічної інформації»Апарат зобов’язаний оприлюднювати декларації народних депутатів, зокрема, шляхом опублікування відомостей з декларацій народних депутатів (в тому числі, Олександра Єфремова) в офіційному друкованому виданні «Голос України».

Таким чином, на думку позивача та її представників, відмова надати публічну інформацію є неправомірною та необґрунтованою. 24 грудня 2013 року представники журналістки Оксани Коваленко подали позов до Окружного адміністративного суду міста Києва з вимогою визнати незаконною відмову Апарату Верховної Ради України

Ця судова справа підтримується Фондом захисту права на доступ до інформації, заснованим Інститутом Медіа Права за сприяння Міжнародного фонду «Відродження».