Незалежна медійна рада закликає телеканали утриматися від художнього зображення подій на Донбасі, як у серіалі «Не зарікайся»

April 27, 2016

logo.png IMC

ПРЕС-РЕЛІЗ

Незалежна медійна рада закликає телеканали утриматися від художнього зображення подій на Донбасі в такий спосіб, як у серіалі «Не зарікайся»

Незалежна медійна рада розглянула справу за зверненням Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення щодо дотримання ТОВ «ТРК “Україна”» норм законодавства України при трансляції 66-ї серії телесеріалу «Не зарікайся».

 

Вчора, 26 квітня, Незалежна медійна рада більшістю голосів визнала відсутність порушень законодавства України, а саме норм ч. 2 ст. 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення» та ст. 15 і 15-1 Закону України «Про кінематографію» при трансляції 66-ї серії телесеріалу «Не зарікайся» телеканалом «Україна». В цій серії основна сюжетна лінія розгортається довкола Фаїни Марківни Матвієнко — літньої жінки, яка мешкає у своєму домі в Києві з родиною й син якої, Степан, потрапив у полон до представників так званої ЛНР. Події віддзеркалюють сучасність і розгортаються на тлі військових дій на сході України. В ході серії з уст різних, переважно карикатурно зображених персонажів лунають фрази: «Давим эту хунту кровавую. Это они нам жизни не дают. Но результат есть. Мы не дали им геноцид устроить на нашей земле», «Горстка фашистов по подвалах сидит».

 

На думку більшості членів Незалежної медійної ради, в даному випадку такі вислови слугували необхідними засобами для зображення негативних рис персонажів із банди отамана Шелеста, які викрадали, катували українських полонених, а також для протиставлення цих персонажів Україні. Крім того, саме за їх допомогою вибудовується драма в житті головного персонажа цієї серії.

Водночас, Незалежна медійна рада вважає, що медіа могли б утриматися від художнього зображення відповідних подій на Донбасі до закінчення гострої напруги в конфлікті. Оскільки художні твори на такі конфліктно чутливі теми — через можливість їх неоднозначного потрактування глядачами — можуть сприяти розпалюванню ворожнечі між різноманітними групами населення, посилювати розкол у суспільстві, Незалежна медійна рада закликає виробників телевізійного та кінопродукту бути особливо відповідальними та обережними, приймаючи рішення щодо художнього зображення таких подій, консультуватися з фахівцями з психології, соціології та ін.

 

Члени Незалежної медійної ради Діана Дуцик та Ігор Розкладай, до яких у частині, що не суперечить її голосуванню, приєдналася Наталя Гуменюк, а також Антоніна Черевко та Олександр Бурмагін додали окремі думки до висновку у справі.

З повним текстом рішення можна ознайомитися за посиланням.