Нові законопроекти в інформаційній сфері

March 3, 2014

28 лютого у Верховній Раді було зареєстровано законопроект щодо обов’язкового інформування про засновників та власників засобів масової інформації. (проект № 4329, н.д. Ігор Мірошниченко, Олександр Мирний). Законопроект передбачає зміни до закону «Про телебачення та радіомовлення», згідно з якими телеканали мають повідомляти інформацію про своїх власників та засновників (найменування, позивні, логотип або емблему; відомості про засновника (співзасновників), власника (співвласників) та осіб, які володіють істотною участю у юридичній особі: повне найменування, місцезнаходження, адреса головного офісу для юридичної особи; прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, громадянство для фізичних осіб) на початку кожної години під час ефіру. 

До вихідних даних друкованих засобів масової інформації, які мають вказуватись у кожному випуску, пропонується включити конкретну інформацію про засновника (співзасновників) та власників (співвласників) видання – повне найменування, місцезнаходження, адреса головного офісу для юридичної особи; прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, громадянство для фізичних осіб).

Іншим законопроектом пропонується внести зміни до Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення” щодо уточнення порядку формування складу Національної ради  (проект № 4282, н.д. Микола Княжицький). Зміни стосуються, зокрема, порядку висунення кандидатів на посаду члена Національної ради. Згідно із законопроектом суб’єктами права подання кандидатур є депутатські фракції, громадські організації у галузі телебачення і/або радіомовлення, а також самовисуванці – громадяни України, які відповідають кваліфікаційним вимогам, зокрема, мають стаж роботи у сфері телерадіомовлення або на відповідних посадах в інших галузях, пов’язаних з технічним, інформаційним, науковим, організаційним або правовим забезпеченням діяльності організацій мовлення, не менше п’яти років.

Крім цього, законопроект передбачає можливість призначення спікером Верховної Ради під час виконання ним повноважень Президента тимчасово виконуючих обов’язки членів Національної ради, а також особливий порядок прийняття та розгляду нових кандидатур на посаду членів Нацради у випадках відставки попереднього складу: пропозиції щодо кандидатур приймаються Комітетом Верховної Ради України, до компетенції якого віднесені питання телерадіомовлення, впродовж 5 днів від дати оприлюднення оголошення і мають бути розглянуті не пізніше ніж на п’ятий день після закінчення терміну прийняття пропозицій щодо кандидатур.