Новий КПК набрав чинності

November 22, 2012
Двадцятого листопада 2012 року набрав чинності новий Кримінально-процесуальний кодекс. Новий КПК торкається і медійної сфери, а саме передбачає право журналіста не розкривати свої джерела інформації та відмовитися давати свідчення в рамках розслідування кримінальних справ. Так, у п.6 ч.2. ст. 65 КПК зазначено, що 

«Не можуть бути допитані як свідки:…

6) журналісти – про відомості, які містять конфіденційну інформацію професійного характеру, надану за умови нерозголошення авторства або джерела інформації…»

Також кодекс містить кореспондуючу статтю, яка передбачає, що інформація, у володінні засобу масової інформації або журналіста і надана їм за умови нерозголошення авторства або джерела інформації відноситься до охоронюваної законом таємниці (ч.1 ст.162).

Окрім того, новий КПК забороняє залучати до конфіденційного співробітництва під час проведення негласних слідчих дій (…) журналістів, якщо таке співробітництво буде пов’язане з розкриттям конфіденційної інформації професійного характеру (ч.2. ст.275).

На думку Тараса Шевченка, директора Інституту Медіа Права, це позитивні зміни в законодавстві України: подібні правки внесені до Кримінального процесуального кодексу вперше, однак, створюють певні рамки захисту представників ЗМІ та відповідають європейським стандартами, якими передбачено захист журналістських джерел.

Серед мінусів варто зазначити відсутність у КПК чіткого визначення поняття «журналіст», що ставить під сумнів можливість користуватися даним законодавчим правом операторами, режисерами, продюсерами, які співпрацюють з журналістами й на рівні з останніми володіють інформацією. Також поза захистом залишаються працівники інтернет-видань, блогери та представники інших новітніх медіа.

Варто зазначити, що пропозиції народного депутата Андрія Шевченка до проекту Кримінального процесуального кодексу України, які чітко передбачали захист усіх без винятку представників ЗМІ та блогерів, були відхилені.