Новий суддя Європейського суду з прав людини від України

April 26, 2010

Двадцять сьомого квітня 2010 року відбудеться обрання судді Європейського суду з прав людини від України. Завтра Парламентська Асамблея Ради Європи здійснить вибір на користь одного з кандидатів: Сергія Головатого, Ганни Юдківської або Станіслава Шевчука. Чотирнадцятого квітня ці українські правозахисники пройшли співбесіду в комітеті ПАРЄ з вибору суддів.

Сергій Головатий – юрист-міжнародник, кандидат юридичних наук, народний депутат України усіх шести скликань, двічі обіймав посаду міністра юстиції України. Будучи постійним і незмінним членом парламентської делегації України в ПАРЄ починаючи з 1995 року, він не тільки неодноразово очолював різноманітні комітети ПАРЄ, але й кілька разів обирався віце-президентом Парламентської Асамблеї. З 1995 по 2000 рр. і в 2005 році був членом Венеціанської Комісії. Сьогодні Сергій Головатий в Україні є народним депутатом є від Партії регіонів, а в ПАРЄ – третім віце-президентом правового комітету.

Ганна Юдківська – адвокат, кандидат юридичних наук. Працювала також суддею третейського суду, а нині є юристом Європейського суду з прав людини. Ганна Юдківська має великий досвід у захисті iнтересів бiженцiв, жертв полiтичних репресiй, iнвалiдiв, жертв катувань, соцiально незахищених осiб тощо; вона представляла iнтереси своїх клiєнтiв і в Європейському судi з прав людини.

Станіслав Шевчук – доктор юридичних наук і професор кафедри публічного права юридичного факультету Міжнародного Соломонового університету. Окрім викладання в університеті, він керує відділом верховенства права Координатора проектів ОБСЄ в Україні. Спеціалізуючись на європейському праві, Станіслав Шевчук проходив стажування в США, Великобританії, Німеччині, Бельгії. Окрім цього, він працював суддею Європейського суду від України в якості судді ad hoc з січня по вересень 2009 року.

Нагадаємо, що питання обрання судді до Європейського суду з прав людини від України є вкрай проблемним. Його вирішення триває вже третій рік через неузгодженість списків кандидатів на цю посаду і недотримання Україною вимог щодо представлення кандидатур.

 

За даними статей Людмили Коваль з інформаційного порталу Харківської правозахисної групи та сайту «Уніан. Права людини».