Новий законопроект по суспільному мовленню зареєстровано: що він змінює?

December 12, 2014
У Верховній Раді 10 грудня зареєстровано проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України (законопроект № 1357), розроблений за участі Інституту Медіа Права.

Метою законопроекту є правове забезпечення діяльності Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ), створення якої передбачено Законом «Про суспільне телебачення та радіомовлення України» (від квітня 2014 р.).

Законопроект уточнює окремі положення закону щодо:
  • механізму створення НСТУ,
  • його організаційно-правової форми,
  • джерел фінансування,
  • умов оплати праці працівників,
  • захисту майнових прав НСТУ та інтересів трудового колективу,
  • удосконалення діяльності органів управління,
  • порядку формування
  • і засад діяльності наглядової та редакційної рад.
Зокрема, пропонується створити НСТУ у формі публічного акціонерного товариства, 100 відсотків акцій якого належить державі. При цьому, існуючі державні телерадіокомпанії реорганізуються шляхом приєднання до Національної телекомпанії України.
 
Передбачається також створення Редакційної ради, що формуватиметься з працівників НСТУ. Вона складатиметься з чотирьох осіб, що призначаються Наглядовою радою НСТУ, та п’яти осіб, які обираються загальними зборами творчого колективу.
 
Сферу повноважень Наглядової ради суспільного мовника доповнено також правом встановлювати умови розміру оплати праці працівників.
 
Уточнено і порядок формування самої Наглядової Ради, зокрема, встановлено фіксовану кількість осіб, що можуть включатись до її складу від депутатських фракцій і груп Верховної Ради України поточного скликання (8 осіб). Кандидатури мають вноситись кожною фракцією чи групою до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики.
 
Важливою пропозицією є передбачена в проекті можливість фінансування суспільного мовлення за рахунок впровадження абонентської плати та збільшення дозволених обсягів трансляції реклами на каналах суспільного мовлення до загально визначених з поступовим скороченням після 4 років мовлення.
 
Проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України 11  грудня 2014 включено до порядку денного першої сесії Верховної Ради. Законопроект зареєстровано головою Комітету свободи слова Вікторією Сюмар.
 
Картка законопроекту:http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/1227-18