Обмеження платних інтерактивних послуг

June 22, 2010
Шістнадцятого червня 2010 року Верховна Рада України ухвалила Постанову № 2342-VI, якою направила на повторне перше читання проекту Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (законопроект №4150, н.д. Олена Кондратюк, н.д. Микола Баграєв, фракція БЮТ; щодо регулювання трансляції програм і передач з платними інтерактивними конкурсами).

Зазначений проект був внесений до Верховної Ради 20 травня 2010 року і має на меті, за твердженням авторів, удосконалити законодавство в сфері телебачення і радіомовлення з метою визначення законодавчих вимог щодо порядку трансляції передач та програм з платними інтерактивними конкурсами (іграми, вікторинами) задля убезпечення випадків маніпуляції та введення в оману неповнолітніх та людей похилого віку.

Законопроектом пропонується заборонити трансляцію програм та передач з інтерактивними конкурсами (іграми, вікторинами), умови яких прямо чи опосередковано передбачають оплатне набуття особою статусу її учасника та/або у яких телеглядачам і радіослухачам з метою отримання виграшу у грошовій або майновій формі за особисту перемогу пропонується звернутися до телерадіоорганізації у будь-який спосіб (здійснити телефонний дзвінок, відправити смс-повідомлення тощо), що передбачає стягнення коштів за з’єднання та/або телефонну розмову.

Така заборона не поширюватиметься лише на канали з обмеженим доступом,  а також на трансляцію програм та/або передач з проведення розіграшів лотерей, з проведення творчих конкурсів, спортивних змагань тощо, незважаючи на те, передбачається чи не передбачається їх умовами грошовий або майновий виграш, а також на т. зв. акції, тобто на проведення розіграшів на безоплатній основі з рекламуванням (популяризацією) окремого товару.

Після повернення на повторне голосування н.д. Юрій Кармазін, фракція НУНС та н.д. Адам Мартинюк, фракція КПУ зареєстрували альтернативний законопроект №4510-1, яким пропонують “заборонити трансляцію програм та передач з інтерактивними конкурсами (іграми, вікторинами), умови яких прямо чи опосередковано передбачають оплатне набуття особою статусу її учасника (платна участь – прим.) та/або у яких телеглядачам і радіослухачам з метою отримання виграшу у грошовій або майновій формі за особисту перемогу пропонується звернутися до телерадіоорганізації у будь-який спосіб (здійснити телефонний дзвінок, відправити смс-повідомлення тощо), що передбачає стягнення коштів за з’єднання та/або телефонну розмову”.


Картка законопроекту №4150: http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=35270

Картка законопроекту №4150-1: http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=38053