Обрано суддю Європейського суду з прав людини від України

April 28, 2010

Двадцять сьомого квітня 2010 року на сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи відбулося голосування щодо обрання судді Європейського суду з прав людини від України. За підсумками таємного голосування Ганна Юдківська отримала 117 голосів із 210. За інших кандидатів на цю посаду – Сергія Головатого та Станіслава Шевчука – проголосували 77 і 16 депутатів ПАРЄ відповідно.

Ганна Юдківська отримала мандат судді на 6 років з моменту вступу на посаду, що має відбутися не пізніше, ніж через 3 місяці з моменту оголошення результатів голосування. Після набуття чинності Протоколу 14 до Європейської конвенції з прав людини, її мандат буде розширено до 9 років.

Ганна Юдківська закінчила Київський державний технічний університет будівництва та архітектури, а також факультет права Київського національного університету імені Т.Шевченка, Університет Роберта Шумана в Страсбурзі. Пані Юдківська працювала адвокатом і суддею третейського суду. З 2005 року вона обіймала посаду юриста в Європейському суді з прав людини, а з липня 2009 року працювала радником комісара Ради Європи з прав людини. Ганна Юдківська має великий досвід у захисті iнтересів бiженцiв, жертв полiтичних репресiй, iнвалiдiв, жертв катувань, соцiально незахищених осiб тощо; вона представляла iнтереси своїх клiєнтiв і в Європейському судi.

За матеріалами сайту «Уніан. Новини ЄС» та інформаційного порталу Харківської правозахисної групи.