Образу правоохоронців пропонують віднести до адміністративних правопорушень

September 16, 2016

9 вересня 2016 року до Верховної Ради внесено законопроект №5110 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення відповідальності за правопорушення, учинені відносно працівників правоохоронних органів)». Ініційований групою народних депутатів (Мустафа-Масі Наєм, Андрій Тетерук, Юрій Береза, Олена Сотник, Владислав Голуб) він має на меті підвищити законодавчий захист працівників правоохоронних органів від правопорушень під час виконання ними службових обов’язків.

Відповідно до законопроекту, до адміністративних правопорушень, на рівні зі злісною непокорою законному розпорядженню чи вимозі, включено образу правоохоронця (стаття 185 Кодексу України про Адміністративні Правопорушення), тобто «нецензурні чи брутальні висловлювання, непристойні жести, непристойна оцінка особистих якостей та інші аналогічні дії, адресовані чи направлені на працівника правоохоронного органу у зв’язку з виконанням ним службових обов’язків, а щодо члена громадського формування з охорони громадського порядку чи військовослужбовця – у зв’язку з їх діяльністю по охороні громадського порядку, які принижують честь і гідність зазначених осіб».

Розмір штрафу за таке правопорушення становитиме від 15 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, також можливі санкції у вигляді громадських робіт на строк від 40 до 60 годин, або виправних робіт на строк від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративного арешту на строк до 15 діб. Повторна образа протягом року або образа, вчинена групою осіб, може тягнути за собою накладення штрафу від 30 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк від 10 до 15 діб.

Також законопроект пропонує виділити опір працівникові правоохоронного органу, як окремий злочин за статтею 3421 Кримінального Кодексу України, посиливши відповідальність за такі дії.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=60000.