Офіс Омбудсмана та Інститут Медіа Права спільно висловили позицію щодо необхідності зазначати у запиті ім’я запитувача

February 5, 2016

Триває робота проекту з доступу до публічної інформації «Омбудсман плюс», який  здійснюється  Інститутом Медіа Права у співпраці з офісом Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та громадських активістів. В рамках даного проекту Інститутом Медіа Права було створено Офіс експертів, який розробляє для офісу Омбудсмана висновки з проблемних  питань законодавства про доступ.

Експерти Інституту Медіа Права на прохання офісу Омбудсмана підготували свій висновок з питання відмови розпорядників інформації надавати публічну інформацію з підстави відсутності у запиті повного імені запитувача (прізвища, ім’я, по батькові).

В таку ситуацію потрапив сайт «Доступу до правди», який працює як уніфікована платформа для надсилання електронних запитів. За допомогою сайту «Доступу до правди» запитувач під іменем Denis направив кілька запитів до Національної поліції. Проте Національна поліція відмовила громадянину в наданні інформації, пославшись на відсутність імені запитувача у тому значенні, як його визначає Цивільний кодекс.

Офіс експертів Платформи «Омбудсман плюс» проаналізував надані матеріали та положення законодавства з питань доступу до публічної інформації і надав свій висновок з колізійного питання.

Раді відзначити, що даний висновок став підґрунтям для офіційного Роз’яснення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо зазначення у запиті імені запитувача.

Отже, стосовно відмови розпорядників надавати інформацію із підстави відсутності у запиті повного імені запитувача було висвітлено офіційну позицію, яка полягає в тому, що «вимога зазначати у запиті ім’я (найменування) запитувача є для розпорядника інформативною та не впливає на умови виконання ним вимог Закону. Обов’язок розпорядника надати інформацію (документи) на запит не змінюється залежно від особи запитувача та зазначення у запиті його імені, якщо підстави для обмеження доступу до такої інформації відсутні».

 

Детальніше про Роз’яснення: https://dostup.pravda.com.ua/news/publications/ombudsman-vymoha-zaznachaty-u-zapyti-imia-zapytuvacha-ie-lyshe-informatyvnoiu-ofitsiine-roziasnennia