Оксфорд в Україні: ЦЕДЕМ провів раунд міжнародних змагань з медіа права

December 21, 2017

15-17 грудня у Києві відбувся регіональний раунд міжнародних студентських змагань з медіа права – Price Media Law Moot Court Competition. Упродовж трьох днів студенти-правники з чотирьох країн змагались у форматі модельних судових засідань. Цей раунд є відбірковим для участі у міжнародному раунді, який щовесни проходить у Оксфордському університеті.

Регіональний раунд змагань в Україні вже вдруге проводиться Центром демократії та верховенства права на правах офіційного партнера Price Media Law Moot Court Programme. Партнерами заходу є Національний Університет “Києво-Могилянська академія” та Kyiv-Mohyla Moot Court Society.

Цього року у змаганнях взяли участь 8 команд з України, Білорусі, Латвії та Литви.  Зокрема, були представлені студенти Латвійського університету, Білоруського державного університету, Національного університету «Києво-Могилянська академія», Університету Вільнюса, Київського національного університету імені Тараса Шевченка, Прикарпатського університету імені Василя Стефаника, Донецького національного університету імені Василя Стуса та Національного університету «Одеська юридична академія».

Команди змагалися між собою у форматі модельних судових слухань, де учасники виступають у ролі різних сторін процесу. Студенти представляли інтереси користувача соціальної мережі та самої мережі, а також держави, яка притягнула їх до відповідальності за публікацію контенту.

Позов стосувався однієї з ТОП-тем медіасередовища: регулювання соціальних мереж, відповідальність за опублікований контент та фейкові новини  Суддями змагань були провідні медіа експерти та юристи, зокрема Сергій Пєтухов, заступник Міністра юстиції України; Тьяго Алвеш Пітно, викладач Оксфордського університету; Наталія Петрова, адвокат, програма USAID «Нове правосуддя»; Падрайг Хьюз, юридичний директор Media Legal Defence Initiative; Паоло Кавальєре, викладач Единбурзького університету; Ольга Дмитренко, юрист ЄСПЛ.

Після двох днів модельних судів, у фіналі зустрілися команди Білоруського державного університету та Латвійського університету. Перемогу у підсумковому етапі здобули латвійські студенти. Обидві команди-фіналісти вибороли право представляти свої країни на змаганнях у Оксфорді.

Участь у фінальній частині змагань візьмуть і півфіналісти: команди КНУ імені Тараса Шевченка та Національного університету «Києво-Могилянська академія». Путівки до Оксфорда для чотирьох команд, а не лише переможців – результат успішного виступу минулорічних учасників київського відбору у фінальному етапі, який довів високий рівень регіонального раунду

За підсумками змагань судді визначили і кращого оратора та автора найкращих письмових аргументів. У обох номінаціях перемогли представники НаУКМА.

Також в рамках мут-корту відбулась лекція для учасників, присвячена європейському законодавству щодо регулювання онлайн-медіа.

 The event is held with support of the Swedish Government

The event is supported by the Council of Europe Office in Ukraine within the framework of the Council of Europe Project “Strengthening Freedom of the Media and Establishing a Public Broadcasting System in Ukraine”