Нацрада зареєструвала перші онлайн-медіа

June 22, 2023

22 червня Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення (далі Національна рада) зареєструвала перші онлайн-медіа. Тепер вони можуть отримати акредитацію, брати участь в створенні органу співрегулювання, для них діятиме інша система санкцій.

До Реєстру суб’єктів у сфері медіа внесли:

  • Інформаційно-новинний портал «Репортер» ТОВ «Редакція газети «Репортер», м. Івано-Франківськ;
  • Локальне інформаційне онлайн-медіа «Цукр» ГО «ЦУКР», м. Суми;
  • Локальне інформаційно-аналітичне онлайн-медіа «Краматорськ пост» (Kramatorsk post) ТОВ «Краматорськ пост», м. Краматорськ Донецької області;
  • Інтернет-сайт «rai.ua» ТОВ «Телерадіокомпанія «РАІ», м. Бурштин Івано-Франківської області;
  • «Канал МБ»  на YouTube, м. Дніпро;
  • Електронний журнал «Економіка, Екологія, Соціум / Economics, Ecology, Socium», м. Одеса;
  • Новинний сайт громадсько-політичного спрямування «versii.if.ua» БО «Волонтерський центр допомоги Івано-Франківщини», м. Івано-Франківськ.

Член Нацради Олександр Бурмагін зазначив:

“Зараз онлайн-видання, які раніше не могли офіційно зареєструватися, отримали можливість легалізували свою діяльність. Ці онлайн-видання разом з легалізацією отримали «всі права і гарантії стосовно професійної діяльності, захист своєї діяльності з боку Кримінального кодексу, можливість отримувати акредитацію, у тому числі від Міністерства оборони для роботи на лінії зіткнення. Усе це – чергове свідчення, що імплементація Закону «Про медіа» триває успішно”.

Хто такі онлайн-медіа та навіщо їм реєстрація? 

Закон “Про медіа” говорить, що онлайн-медіа це медіа, що регулярно поширює інформацію у текстовій, аудіо-, аудіовізуальній чи іншій формі в електронному (цифровому) вигляді за допомогою мережі Інтернет на власному веб-сайті.

Інформаційно-новинні портали, онлайн-журнали, інтернет-видання тепер мають змогу отримати офіційний статус та добровільно зареєструватися як онлайн-медіа.  Порядок реєстрації можна знайти за посиланням

Якщо колектив онлайн-медіа вирішив не реєструватися, воно не буде невидимкою для Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Нацрада все-одно зможе застосовувати до них санкції у разі порушення Закону про медіа. 

Детальніше про новели Закону “Про медіа” за посиланням.