Опубліковано закон, який скасовує прогресивну ставку судового збору у дифамаційних позовах

July 20, 2015

18 липня 2015 року офіційно оприлюднено Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору» (урядовий законопроект № 2862), який набуде чинності з  1 вересня 2015 року.

Попри низку позитивних аспектів цього закону, зокрема виключення органів державної влади з числа суб’єктів що звільняються від сплати судового збору, цей закон містить значні ризики для медійної сфери.

Так, законом скасовується прогресивна ставка за подання до суду позовної заяви про відшкодування моральної шкоди у справах про захист честі та гідності фізичної особи, ділової репутації фізичної або юридичної особи. Тепер вона складатиме 1,5 відсотка ціни позову, але не менше 1 розміру мінімальної заробітної плати до суду першої інстанції, незалежно дія заявленої суми.

Крім цього, за подання заяви про перегляд рішення в апеляційному, касаційному порядках, а також Верховним Судом збір становитиме 110, 120 і 130 відсотків ставки, що підлягала оплаті в першій інстанції, відповідно. Це може додатково ускладнити доступ до правосуддя журналістів, які не завжди матимуть достатньо фінансових ресурсів для оскарження судових рішень.

Текст закону: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/484-viii