Парламент проголосував за підвищення прозорості держзакупівель та податкових відшкодувань

April 11, 2014

Верховна Рада на пленарному засіданні 10 квітня проголосувала за прийняття в цілому проекту закону про «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо усунення окремих неузгодженостей норм законодавства» (проект № 4645 від, КМУ). Новий закон встановлює обов’язок оприлюднювати на сайті казначейства повний перелік платників податків, які отримують відшкодування ПДВ з державного бюджету – імена таких осіб та суми відшкодування. Також передбачається, що  інша податкова інформація, пов’язана з відшкодуванням податку на додану вартість, не є інформацією з обмеженим доступом та підлягає оприлюдненню в обсягах та порядку, установленому центральним органом виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної фінансової, бюджетної, податкової і митної політики.

Крім цього, народні депутати ухвалили нову редакцію Закону України «Про здійснення державних закупівель», яка передбачає певні зміни щодо доступу громадськості до інформації про державні закупівлі. Зокрема, встановлюється обов’язок замовників оприлюднювати на сайті уповноваженого органу звіт про результати здійснення закупівель протягом трьох робочих днів з дня його затвердження та ін.. інформацію (документацію конкурсних торгів, протоколи розкриття пропозицій тощо). Також передбачається,що під час проведення процедур розкриття пропозицій конкурсних торгів мають право бути присутніми не лише представники засобів масової інформації, а і уповноважені представники громадських об’єднань. При цьому, замовники зобов’язані забезпечити безперешкодний доступ представників засобів масової інформації та громадських об’єднань на їхню вимогу до процедури розкриття пропозицій конкурсних торгів та право на фіксацію технічними засобами.

Цікаво, що положення про доступ на засідання з конкурсних торгів, раніше вже були змінені Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України “Про інформацію” (у новій редакції) та Закону України “Про доступ до публічної інформації”», який зараз чекає на підпис Президента. Ним, зокрема, передбачається, що журналісти та представники засобів масової інформації мають право бути присутніми на засіданнях комітетів з конкурсних торгів (не лише “під час процедур розкриття пропозицій”) та безперешкодно відвідувати приміщення, де проводяться засідання комітетів з конкурсних торгів.