Парламент ухвалив за основу проект про відкритість парламентських комітетів

June 17, 2015

Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення відкритості та доступу до інформації про діяльність Верховної Ради України, її комітетів та народних депутатів України ( проект № 1591, н.д.Світлана Заліщук, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Василь Чумак, Павло Різаненко, Єгор Соболєв,Оксана Сироїд, Вікторія Сюмар, Ганна Гопко, Олена Сотник та ін.). 

Цей законопроект був розроблений в рамках діяльності громадського руху “ЧЕСНО” та експертами громадської коаліції “Реанімаційний пакет реформ”, зокрема і юристами Інституту Медіа Права.

Завданнями законопроекту є забезпечення належного рівня прозорості і відкритості в діяльності парламенту, його органів та народних депутатів України, розкриття суспільно важливої інформації та посилення механізмів забезпечення доброчесності і запобігання корупції в діяльності парламенту. 

В проекті закону пропонується внесення змін до Регламенту Верховної Ради, а також законів «Про статус народного депутата України» та «Про комітети Верховної Ради України». Зокрема, передбачено вимогу обов’язкового щомісячного оприлюднення на офіційному веб-сайті парламенту переліку депутатів, які отримують з бюджету компенсації вартості проїзду та кошти на оренду житла із зазначенням відповідного розміру відшкодування, а також звіти народних депутатів про відрядження як членів парламентських комітетів.

Крім цього, на Апарат ВРУ покладається обов’язок оприлюднювати та щомісячно оновлювати на персональних сторінках народних депутатів списки помічників-консультантів депутатів із зазначенням  їх статусу (працює за строковим трудовим договором на постійній основі чи за сумісництвом, є державним службовцем, працює на громадських засадах).

Більш відкритою планується зробити і діяльність парламентських комітетів,  які мають систематично розміщувати на своїх офіційних веб-сторінках публічну інформацію, зокрема:

  • усі прийняті Комітетом рішення, висновки тощо;
  • розклад засідань комітету та зміни до нього (не пізніше ніж за дванадцять годин до початку засідання);
  • протоколи засідань комітету і матеріали, що до нього додаються (у тому числі стенограму засідання), а також аудіозапис засідання, обов’язкове здійснення якого також передбачено в законопроекті.

Законопроект пропонує зробити доступними для  громадян також протоколи та стенограми Погоджувальної радикошторис Верховної Ради та звіт Голови ВРУ про його виконання, тексти депутатських запитів та відповіді на них.

 Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=53089