Парламент ухвалив зміни до закону про місцеві вибори

April 8, 2014

Народні депутати повернули на голосування і прийняли у другому читанні та у цілому «провалений» 1 квітня законопроект про внесення  змін до Закону України “Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів” щодо техніко-юридичного вдосконалення виборчого процесу (проект № 2664, н.д. Руслан Князевич).

Закон, зокрема,  передбачає відтворення аналогічних положень закону «Про вибори Президента України» в частині агітації та діяльності медіа під час виборчого процесу. Варто зазначити, що Інститут Медіа Права пропонував включити до тексту законопроекту низку поправок, серед яких: чітке положення про те, що будь-яка форма передвиборної агітації у ЗМІ вважається політичною рекламою; з метою зменшення витрат державного бюджету запровадити положення, за яким ціна угоди на розміщення у державних та комунальних ЗМІ агітації за кошти бюджету не може перевищувати фактичні витрати телерадіоорганізації на надання ефірного часу, а також  поширити вимогу ідентифікації замовника на всі матеріали передвиборної агітації, а не лише на політичну рекламу на телебаченні, як це передбачено чинним законом. Однак, зазначені пропозиції, не були враховані профільним комітетом.

Водночас, з порядку денного сьогоднішнього пленарного засідання без будь-якого обговорення в парламенті  було виключено проект Постанови «Про забезпечення інформаційної безпеки та суверенітету України, недопущення обмежень  доступу громадян до інформації та використання радіочастотного ресурсу України у відповідності з вимогами чинного законодавства» (проект № 4401, н.д. Микола Томенко, Олена Кондратюк, Микола Баграєв, Ірина Геращенко, Рустам Раупов, Микола Княжицький), що передбачає перевірку законності діяльності ЗЕОНБУДу – монопольного провайдера цифрового телебачення в Україні.