Парламент урізав фінансування суспільного мовлення на 50%

December 8, 2017

Національна суспільна телерадіокомпанія України у 2018 році отримає лише половину бюджету, гарантованого їй законодавством – 776,6 мільйонів гривень замість належних 1,54 мільярда. Таку суму передбачено у Державному бюджеті на 2018 рік, ухваленому Верховною Радою 7 грудня. Недофінансування Суспільного загрожує не лише реформі мовлення, а й його повноцінному функціонуванню.

Відповідно до Закону “Про Суспільне телебачення і радіомовлення в Україні” бюджет Суспільного мовника на кожен наступний рік має становити 0,2% видатків загального фонду Державного бюджету України за попередній рік. У 2018 році ця сума мала б скласти 1,54 мільярда гривень. Такий механізм має забезпечити фінансову незалежність мовника від політичного втручання і гарантувати його ефективну діяльність.

Водночас, у проекті держбюджету на 2018 рік уряд заклав на 35% менший обсяг фінансування – 990 мільйонів гривень. А перед другим читанням поправками бюджетного комітету була внесена поправка, яка скорочує фінансування Суспільного вже до 776,6 мільйонів гривень або ж 50% від гарантованого законом обсягу фінансування.

Виділених державою коштів недостатньо для повноцінної роботи Суспільного мовлення. Лише на заробітну плату працівникам компанії доведеться витратити 610,1 мільйонів гривень, на забезпечення трансляції програм – ще 250 мільйонів. Таким чином, НСТУ не матиме грошей навіть на оплату комунальних послуг, роялті, оновлення обладання та ін.

Провести оптимізацію і зменшити кількість персоналу мовник також не зможе. При звільненні 1000 працівників компанія має виплатити 34 мільйонів гривень вихідної допомоги – це майже половина річного бюджету Суспільного.

За таких умов НСТУ буде неспроможна створювати нові, якісні програми та замінити застаріле обладнання, яке востаннє оновлювалося 20 років тому. Адже на це потрібно ще 277 мільйонів гривень.

Недофінансування Суспільного мовлення вже викликало критику міжнародних партнерів України. Посли 20 країн, а також голови представництв ЄС і НАТО в Україні висловили незадоволення тим, що бюджет передбачає на фінансування НСТУ значно менше, ніж заплановані 0,2% бюджету. За інформацією ЗМІ, про це йдеться у листі, який дипломати направили до Президента, прем’єр-міністра та парламенту.

“Ми вважаємо, що для успішного продовження процесу реформ ПАТ “НСТУ” має бути забезпечено належним та передбачуваним фінансуванням, дозволяючи йому ефективно виконувати свою ключову роль для суспільства. З глибокою повагою ми закликаємо вас гарантувати в остаточній версії проекту закону “Про державний бюджет України на 2018 рік” повне фінансування ПАТ “НСТУ” на 2018 рік, а також у подальші роки діяльності суспільного мовлення”, – йдеться у їхньому зверненні.

Нагадаємо, що невирішеним залишається питання боргу попередниці НСТУ — Національної телекомпанії України (НТКУ) за річні внески до компанії Euronews S.A. Борг НСТУ перед цією компанією становить понад 10 мільйонів євро. Уряд, з ініціативи якого і було придбано частку в компанії Euronews S.A., а відтак і виник обов’язок щорічних внесків не знайшов можливості знайти кошти на погашення боргу.