Парламент відхилив законопроект, що удосконалює механізм притягнення до відповідальності за порушення права на інформацію

May 11, 2016

10 травня 2016 року Верховна Рада остаточно відхилила законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення державного контролю за дотриманням права на доступ до публічної інформації, захист персональних даних та звернення громадян» (проект № 2043а), який передбачав вдосконалення повноважень Омбудсмена щодо притягнення до відповідальності за незаконну відмову в наданні інформації.

Зміни до законодавства, в першу чергу, були направлені на удосконалення механізму притягнення до відповідальності посадових осіб, які ухиляються від отримання протоколів Уповноваженого ВРУ з прав людини та засвідчення їх отримання своїм підписом. Такі дії посадових осіб на сьогодні практично унеможливлюють притягнення їх до адміністративної відповідальності, підривають/нівелюють роботу Уповноваженого ВРУ з прав людини у цій сфері і фактично є легальним способом уникнення відповідальності.

Проте, незважаючи на практичні положення, які б могли виправити цю прогалину законодавчого регулювання, на засіданні парламенту не була набрана достатня кількість голосів для його прийняття чи відправлення на доопрацювання.

Таким чином, чинними залишаються норми КУпАП, які не забезпечують належного механізму притягнення до відповідальності за порушення законодавства у сфері доступу до публічної інформації, захисту персональних даних та права на звернення.