Стартувала перша хвиля моніторингу проекту «Омбудсман плюс»

November 30, 2015

Мережа моніторів проекту «Омбудсман плюс»  розпочала першу хвилю моніторингу у регіонах. 

Одне з двох завдань у першій хвилі моніторингу – дослідження наявності у розпорядника спеціального місця для роботи запитувачів з документами чи їх копіями. Для цього проводиться експеримент: подається запит на інформацію з проханням повідомити час та місце, де запитувач може ознайомитися з певними документами.

Другим завданням першої хвилі моніторингу є отримання інформації про структурний підрозділ чи відповідальну особу, яка відповідає за організацію доступу до публічної інформації. Саме із документами про створення/призначення та покладення відповідних обов’язків на таких осіб і повинен ознайомитись монітор у приміщенні розпорядника.

Таким чином, запитувач має змогу самостійно ознайомитися з документами, сфотографувати їх та не платити за виготовлення копій. Також це дає змогу оцінити, чи виконав розпорядник інформації вимогу закону: чи створено спеціальне місце для роботи запитувачів із документами та їх копіями, наскільки воно є зручним для пересічних громадян та чи можливо отримати інформацію у такий спосіб, безпосередньо працюючи з документами.