Підписано закон про квоти на передачі європейського виробництва

September 14, 2016

12 вересня 2016 року Президент України підписав Закон про внесення змін до Закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо визначення передач європейського виробництва), за яким музичні твори українських авторів і виконавців повинні становити не менше 50% загального щотижневого обсягу мовлення у радіопрограмах.

Слід зауважити, що ухвалення цього закону передує іншим змінам, які набудуть чинності 8 листопада, а саме Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо частки музичних творів державною мовою у програмах телерадіоорганізацій», що містить норми, які не збігаються із нормами щойно підписаного Закону.

Передусім варто зазначити, що колізії між нормами зазначених вище законів не буде, адже норми про квоти на передачі європейського виробництва будуть модифіковані при набутті чинності нормами щодо частки музичних творів українською мовою. Тому до 8 листопада 2016 року варто керуватись нормою про частку українського продукту розміром 50%, а після цієї дати – вимогами оновленого Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

З 8 листопада частка національного аудіовізуального продукту матиме становити ті ж 50%, але з них українською мовою – не менше 35% від загального обсягу пісень, поширених у кожному проміжку часу з 7.00 до 14.00 та з 15.00 до 22.00 години, а для телерадіоорганізацій, які поширюють музичні твори офіційними мовами ЄС, частка яких становить щонайменше 60% добового обсягу встановлено пільгову квоту – не менше 25% українською мовою. При цьому не менше 60% добового обсягу ведення передач, в тому числі новинно-аналітичних блоків, розважальних передач (дикторами, ведучими радіопередач) також повинні вестися українською мовою.

Передачею європейського виробництва за новим законом вважається така, що створена однією або декількома юридичними особами – резидентами держав, що ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення. Разом з тим, передача, створена на замовлення або за участю однієї або декількох юридичних осіб-резидентів держави визнаної Верховною Радою України державою агресором та/або державою-окупантом не може вважатися передачею європейського виробництва

Детальніше про цей Закон – за посиланням.