Підстава для анулювання ліцензії

March 2, 2012
Двадцять третього лютого 2012 року народний депутат Орест Муц вніс до парламенту проект Закону України “Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (законопроект № 10117; щодо ліцензування мовлення).

Законопроектом передбачається, що Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення матиме право анулювання ліцензії у разі припинення дії угоди ліцензіата з оператором багатоканальної телемережі у разі, якщо в ліцензії на мовлення ліцензіата передбачено мовлення виключно у одній багатоканальній телемережі.

У пояснювальній записці до законопроекту автор аргументував необхідність законопроекту тим, що  договір є суттєвою умовою для здійснення діяльності як телерадіоорганізації, так і оператора багатоканальної телемережі, а у випадку припинення дії вказаного договору, виникає ситуація, коли ресурс багатоканальної телемережі не використовується, а Національна рада не може видати ліцензію на мовлення іншій телерадіоорганізації.

Зауважимо, що така норма потребує суттєвого доопрацювання для унеможливлення використання оператора багатоканальної мережі як фактору тиску та припинення діяльності незалежних медіа.