План роботи Верховної Ради України на 22-25 жовтня (оновлено)

October 21, 2013

Народні депутати в черговий раз запланували розглянути у другому читання законопроект про Суспільне телебачення і радіомовлення України (проект № 1076, КМУ) та  проект закону про реформування друкованих засобів масової інформації (проект № 2600, н.д. Юрій Мірошниченко, Олександр Абдуллін, Микола Баграєв, Олена Бондаренко, Микола Княжицький, Степан Курпіль, Рустам Раупов, Микола Томенко). Нагадаємо, минулого пленарного тижня, парламент не встиг розглянути зазначені законопроекти через велику кількість питань, винесених на  засідання. Розгляд проектів має відбутись 24 жовтня 2013 року.

На вівторок, 22 жовтня порядку денного включено законопроект № 0947 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про інформацію» (у новій редакції) та Закону України «Про доступ до публічної інформації» розроблений Державним комітетом телебачення і радіомовлення. Він був внесений на розгляд Верховної Ради України Кабінетом Міністрів України ще 12 грудня 2012 року і був ухвалений в першому читанні.

Прийняття зазначеного законопроекту має надзвичайно важливе значення, про що неодноразово наголошував Інститут Медіа Права та інші громадські організації. Мета законопроекту  – узгодити положення більше 50 законів з нормами Закону України «Про доступ до публічної інформації» та нової редакції Закону України «Про інформацію», зокрема щодо відкритості інформації про бюджетні витрати, розпорядженням державним чи комунальним майном тощо. Ухвалений проект № 0947 допоможе привести українське законодавство з питань інформації до європейських стандартів, а також сприятиме виконанню Україною вимог, необхідних для підписання угоди про асоціацію з ЄС.


Утім, 22 жовтня парламент не зміг не лише розглянути законопреокт, але й затвердити тижневий порядок денний. Це відбулось зранку 23 жовтня, утім фінального тексту наразі немає.