Плани Верховної Ради

June 19, 2009

Відповідно до Розкладу засідань Верховної Ради України на пленарний тиждень 23-26 червня заплановано розгляд низки законопроектів.

Двадцять третього липня розглядатиметься проект Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за незаконне поводження із спеціальними технічними засобами негласного отримання інформації» (законопроект № 3358, КМУ). Законопроектом передбачається запровадження кримінальної відповідальності за незаконне виготовлення, придбання, збут чи зберігання з метою використання, а також незаконне використання спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації.

Також на цей день заплановваний розгляд проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України “Про видавничу справу»(законопроект № 3443, КМУ). Законопроектом, зокрема, пропонується покласти на Держкомтелерадіо функцію державного регулювання і контролю у видавничій сфері; поширити сферу дії закону на виготовлення видавничої продукції, змінити процедуру приватизації видавництв,  підприємств поліграфії та підприємств з розповсюдження  книжкової продукції, звузити переліксуб’єктів видавничої справи та змінити процедуру внесення їх до Державного реєстру України видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції.

Двадцять четвертого липня запланована щорічна доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини про стан дотримання та захисту прав і свобод людини в Україні, яка має, зокрема, висвітлювати стан свободи слова, права на доступ до інформації, захист журналістів тощо.

Двадцять п’ятого липня депутати планують розглянути проект Закону України «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України» (законопроект № 1308, н.д. Володимир Марущенко, фракція блоку НУНС, друге читання). Проектом передбачається доповнити перелік осіб, які захищені від обов’язку розкривати інформацію отриману від осіб, якщо така інформація надана на умовах конфіденційності, священнослужителями.

Також в цей день планується розглянути проект Закону України «Про захист персональних даних» (законопроект №2273, н.д. Олег Шевчук, фракція блоку БЮТ, Володимир Литвин, фракція блоку Литвина, н.д. Володимир Полохало, фракція блоку БЮТ,  н.д. Самойлик Катерина фракція КПУ). Нагадаємо, що цей проект під час дії минулого скликання Верховної Ради ветувався Президентом України.

Насамкінець, депутати мають розглянути проект Закону України «Про мораторій на відчуження приміщень і майна редакцій засобів масової інформації, засновниками яких є трудові колективи, видавництва, книгарень, творчих спілок, громадських організацій та благодійних фондів»(законопроект № 4004, н.д. Віктор Уколов, фракція БЮТ). Законопроектом пропонується встановити заборону на відчуження приміщень і майна редакцій засобів масової інформації, засновниками яких є трудові колективи, видавництв, книгарень, творчих спілок, громадських організацій та благодійних фондів, на час розробки та подання до Верховної Ради України законопроекту «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації».