Плани Верховної Ради на 12-15 травня 2015 року

May 12, 2015

Верховна Рада внесла до порядку денного пленарних засідань декілька законопроектів з медіа питань

Народні депутати планують розглянути Проект закону про внесення змін до Закону України “Про інформацію” (щодо визначення норм обов’язкового захисту) (проект № 2661, Арсені    й Яценюк, Кабінет Міністрів України), яким запропоновано доповнити Закон «Про інформацію» нормами щодо статусу технологічної інформації. Зокрема, подано визначення такої інформації та зазначено, що технологічна інформація щодо окремих об’єктів може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом.

Також український парламент запланував розглянути Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про рекламу” (щодо частки реклами, яка розповсюджується на телебаченні і радіо) (проект № 2343, н. д. Олена Кондратюк, Микола Томенко, Микола Княжицький, Олександр Абдуллін, Ірина Геращенко, Ольга Червакова, Олександр Опанасенко), який передбачає, що час мовлення, відведений на рекламу і телепродаж на телебаченні, не повинен перевищувати 15% протягом кожної години мовлення, у той час як на радіо аналогічне обмеження складатиме 20%.

Окрім зазначених проектів, у другому читанні парламентарі розглянуть Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо особливостей трансляції (ретрансляції) реклами, яка міститься у програмах та передачах іноземних телерадіоорганізацій) (Проект № 1455, н. д. Олена Кондратюк, Олександр Абдуллін, Микола Княжицький, Ірина Геращенко, Вадим Денисенко; друге читання). Законопроект забороняє трансляцію та ретрансляцію реклами у передачах іноземних організацій на територію України із тих країн, що не ратифікували Європейську конвенцію про транскордонне телебачення та які не є членами ЄС. Винятки, відповідно до проекту, становитиме лише оплачена реклама. Крім цього, проект встановлює, що суб’єкт господарювання має право здійснювати ретрансляцію зазначеної реклами лише у разі відповідності програм вимогам законодавства та позитивного рішення Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. 

До розкладу пленарних засідань парламенту на 12-15 травня 2015 року також включено розгляд Проекту Постанови про забезпечення всебічного застосування Закону України “Про доступ до публічної інформації” при інформуванні громадськості про здійснювану Національним банком України політику рефінансування (Проект № 2313, н. д. Вікторія Сюмар, Олександр Абдуллін, Ольга Червакова, Олександр Опанасенко, Олена Кондратюк, Дмитро Стеценко, Сергій Висоцький, Богдан Онуфрик, Юрій Павленко, Олександр Сочка). Зазначений документ рекомендує Нацбанку оприлюднювати на своєму веб-сайті повну інформацію про всі надані банкам України кредити, незалежно від їх виду, строку, суми, типу наданого забезпечення, та найменування банку. За виконання постанови відповідатимуть Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики та Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності парламенту. 

Також парламент планує розглянути Проект Закону про особливості здійснення процедур державної закупівлі телекомунікаційних послуг, у тому числі з трансляції радіо- та телесигналів для розповсюдження радіо- та телепрограм (за винятком послуг мобільного зв’язку та послуг Інтернет-провайдерів) (Проект № 2744, Арсеній Яценюк, Кабінет Міністрів України). Проект визначає порядок та строки публікації інформації про процедуру державної закупівлі, строки визначення переможця, особливості акцепту пропозиції та порядок та строки укладення договору про закупівлю телекомунікаційних послуг.

 

Із розкладом пленарних засідань парламенту можна ознайомитись за посиланням:

http://static.rada.gov.ua/zakon/new/WR/WR120515.htm