Плани Верховної Ради на 21-24 квітня

April 20, 2015

Верховна Рада внесла до порядку денного пленарних засідань декілька законопроектів з медіа питань.

Народні депутати запланували розглянути у другому читанні Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів ( проект № 0924, н.д. Валерій Карпунцов; друге читання), який передбачає встановлення кримінальної відповідальності за погрозу, насильство, захоплення як заручника, пошкодження майна, посягання на життя журналіста або членів його сім’ї, у зв’язку із здійсненням цим журналістом законної професійної діяльності. Крім цього, законопроект посилює гарантії соціального захисту журналістів через встановлення обов’язкової  грошової допомоги у розмірі 50 прожиткових мінімумів для журналіста, що отримав травму при виконанні професійних обов’язків, а також фінансової допомоги для членів сім’ї журналіста, який загинув під час здійснення професійної діяльності.

Парламент також розглядатиме законопроект про внесення змін до Закону України «Про рекламу» щодо частки реклами, яка розповсюджується на телебаченні і радіо (проект № 2343, н. д. Олена Кондратюк, Микола Томенко, Микола Княжицький, Олександр Абдуллін, Ірина Геращенко, Ольга Червакова, Олександр Опанасенко), який пропонує вилучити з чинного законодавства положення щодо квоти на рекламу в добовому обсязі мовлення телерадіоорганізації, а обсяг реклами та телепродажу протягом кожної астрономічної години фактичного мовлення для телебачення зменшити  до 15%. При цьому, із закону також вилучаються положення щодо більших квот на час виборчого процесу. 

Крім цього, до порядку денного включено Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості діяльності Антимонопольного комітету України (проект № 2102, н.д. Вікторія Пташник, Наталія Кацер-Бучковська, Альона Шкрум, Іванна Климпуш-Цинцадзе, Владислав Голуб, Ганна Гопко, Тетяна Острікова), яким встановлюється обов’язок для органів Антимонопольного комітету оприлюднювати розпорядження та інші рішення щодо початку розгляду справи про узгодженні дії чи концентрацію (назва, організаційно-правові форми учасників узгоджених дій чи концентрації, а також вид та зміст узгоджених дій чи концентрації), результати розгляду справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції  та про недобросовісну конкуренцію.

Проект Порядку денного Верховної Ради: http://static.rada.gov.ua/zakon/new/WR/WR210415.htm