Плани Верховної Ради України на 1-4 липня 2014 року

June 27, 2014

У Верховній Раді 1 липня заплановано обговорити питання щодо призначення членів Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення. Нагадаємо, що повноваження чотирьох членів цього регуляторного органу, призначених за парламентською квотою, були достроково припиненіще у травні на підставі Закону України «Про внесення змін до Закону України “Про Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення”.

До проекту порядку денного пленарних засідань парламенту 1-4 липня, складеного за пропозиціями комітетів Верховної Ради України, також включено декілька законопроектів в інформаційній сфері, зокрема:

·         Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій свободи слова в Україні та протидії цензурі (проект № 0942, н.д. Олена Кондратюк ) – друге читання. Законопроект передбачає, що в Офісі Уповноваженого з прав людини один з представників омбудсмена має виконувати функції спеціального представника з питань свободи слова, а також пропонує низку змін до Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за злочини проти журналістів (погрози, насильство, знищення майна, посягання на життя журналістів прирівняні у відповідальності до аналогічних дій проти працівників правоохоронних органів). Статтю 171 автор пропонує доповнити поряд з умисним перешкоджанням законній професійній діяльності журналістів, відповідальністю за незаконне вилучення  зібраних, опрацьованих, підготовлених журналістом матеріалів і технічних засобів, якими журналіст користується у зв’язку зі своєю службовою діяльністю.

·         Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про рекламу” щодо уточнення поняття “спеціалізовані видання” та усунення протиріч між окремими положеннями Закону (проект № 0941, н.д. Олена Кондратюк, Микола Баграєв) – друге читання.

·         Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про рекламу”щодо сфери застосування Закону та удосконалення окремих положень (проект №0944, н.д. Олена Кондратюк, Микола Баграєв, Ірина Геращенко, Володимир Ландік, Олена Бондаренко, Сергій Павленко, ВРУ 6 скликання). Законопроект, зокрема,встановлює, що дія закону про рекламу не поширюється на згадування про особу чи товар, які органічно інтегровані та є частиною твору літератури, мистецтва, науки і не слугують рекламним цілям, а також забороняє розміщення реклами на обкладинках та сторінках шкільних зошитів, щоденників, підручників та посібників, призначених для використання у загальноосвітніх навчальних закладах. Проект закону також вдосконалює визначення зовнішньої реклами, встановлює вимоги та порядок отримання дозволу на її розміщення, підстави його анулювання тощо.

Народні обранці також в черговий раз планують розглянути Положення про акредитацію журналістів і технічних працівників засобів масової інформації при Верховній Раді України (проект постанови № 2252а, н.д. Ю.Дерев’янко).