Порушення заборони на агітацію в день тиші – моніторинг ІМП

October 25, 2014
Чотири партії порушили заборону на агітацію в день тиші. Моніторинг Інституту Медіа Права напередодні дня голосування вказує, що принаймні чотири партії, які є лідерами виборчих перегонів порушують заборону на ведення передвиборної агітації в “день тиші”.

Це Блок Петра Порошенка, Батьківщина, Народний Фронт та Радикальна Партія Олега Ляшка. У місті Києві, а так само в інших населених пунктах України, розміщено велику кількість агітаційних білбордів, які хоча й не містять назви партії, однак виборцю чітко зрозуміло на чию користь вони розміщені.

Партії використовують стиль і дизайн ідентичний агітації, що була розміщена раніше (БПП і бітьківщина), логотип який використовувався у основній агітації (Народний Фронт), або впізнаваний символ (вила у Ляшка).

Ми стверджуємо, що партії порушують закон, а не знайшли спосіб його обійти. Відповідно до закону агітація – це будь-які дії з метою спонукати виборця проголосувати за партію. Не маємо жодного сумніву, що білборди розміщені саме з метою спонукати проголосувати за партії, які легко впізнавані.

За нашою інформацією, така агітація не оплачена з виборчих фондів, натомість її розміщення оплатили благодійні фонди, повязані з виборчими штабами партій. Білборди очевидно будуть присутні і в день виборів, що створює неправомірні переваги для вказаних партій. Партії користуються безкарністю, оскільки закон про вибори не передбачає чітко ні органа, який має стежити за такими порушеннями, ні відповідальності.

Інститут Медіа Права вважає таку поведінку партій нечесною і закликає негайно зняти незаконно розміщену агітацію.