Постанова щодо реагування на інформацію про статеві злочини

December 25, 2009

Двадцять третього грудня 2009 року Верховна Рада України схвалила проект Постанови «Про інформацію Генеральної прокуратури України та Міністерства внутрішніх справ України щодо діяльності правоохоронних органів у зв’язку з поширенням останнім часом у засобах масової інформації повідомлень про вчинення злочинних дій проти статевої свободи та статевої недоторканості неповнолітніх» (проект № 5273, н. д. Володимир Сівкович, Ірина Горіна, Андрій Деркач, Дмитро Табачник, Григорій Смітюх, Ірина Акімова, Вадим Колесніченко, Віктор Тихонов, фракція Партії регіонів).

Постанова передбачає комплекс заходів, спрямованих на забезпечення основних прав і свобод дітей. Зокрема, Генеральній прокуратурі України спільно з Національною експертною комісією з питань захисту суспільної моралі рекомендовано перевірити Міністерство культури і туризму України щодо законності  видачі ліцензій на кінопрокат та демонстрацію кіно-відео продукції на предмет дотримання чинного законодавства із захисту норм моралі.

Міністерству транспорту та зв’язку України, Національній комісії з питань регулювання зв’язку України, Службі безпеки України та Міністерству юстиції України належить розробити комплекс заходів з виявлення та контролю за Інтернет-провайдерами, послугами яких користуються педофіли, та вжити заходів щодо позбавлення їх ліцензій у випадку передачі інформації з елементами дитячої порнографії та насилля.

На Державний Комітет телебачення та радіомовлення України і Національну раду з питань телебачення та радіомовлення України покладається забезпечення контролю за дотриманням ліцензійних умов електронними та друкованими засобами інформації. У випадку виявлення друкованих ілюстрацій чи публікацій, фрагментів телерадіоефіру тощо, де містяться елементи дитячої порнографії або еротики названим державним органам слід вжити заходів щодо позбавлення ліцензій та скасування реєстрацій, інформування правоохоронних органів тощо.