Посилення авторських прав

December 20, 2008

Вісімнадцятого грудня 2008 року до Верховної Ради України було внесено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України для посилення охорони авторського права і суміжних прав» (законопроект №3503, н. д. Степан Давимука, Степан Курпіль, блок БЮТ, н. д. Катерина Самойлик, Олександр Голуб фракція Комуністичної партії, н. д. Нестор Шуфрич, фракція Партії регіонів).

 

Законопроектом передбачено оновлення термінів «відеограма», «публічне виконання», «публічна демонстрація», «публічний показ», «публічне сповіщення (доведення до загального відома)».

Окрім того, законопроект передбачає запровадження нових строків охорони прав виконавців і виробників фонограм (відеограм); встановлення відповідальності за несплату відрахувань (відсотків) виробниками та імпортерами обладнання й матеріальних носіїв, із застосуванням яких у домашніх умовах можна здійснити відтворення творів і виконань, зафіксованих у фонограмах й відеограмах; доповнення переліку порушень авторського права і суміжних прав такими розповсюдженими видами порушень, як несплата винагороди (роялті) за публічне сповіщення і публічне виконання фонограм (відеограм) та зафіксованих у них виконань; забезпечення можливості створення доказової бази для захисту авторського права і суміжних прав у цифровій комп’ютерній мережі Інтернет; посилення контролю суб’єктів авторського права і суміжних прав за діяльністю уповноважених організацій колективного управління правами на твори, виконання, фонограми, відеограми та інше.