Права людини в Інтернеті закріплені тепер й на рівні ООН

July 9, 2012
6 липня 2012 року під час проведення 20-ї сесії Комітету з прав людини ООН була прийнята Резолюція про сприяння та захист прав людини в Інтернеті (оригінальна назва – Resolution on the Promotion, Protection, and Enjoyment of Human Rights on the Internet)

Комітет з прав людини у тексті документа чітко зазначив, що всі права, які належать людям “офлайн”, мають бути захищені і в онлайн режимі. Зокрема, це стосується права на свободу вираження поглядів. Згідно позиції Комітету, право вільно виражати свої думки та погляди має бути захищено без жодних перешкод у будь-який спосіб. Так, можуть бути використані будь-які медіа та будь-який технічний спосіб- і це є гарантією статті 19 Універсальної декларації з прав людини та Міжнародного пакту громадських та політичних прав.

Комітет закликав країни-учасниці максимально просувати та покращувати доступ до Інтернету та запроваджувати спеціальні процедури щодо нагляду за дотриманням прав людини в Інтернеті.

Розробниками тексту резолюції є робоча група, яка складається з експертів з Бразилії, Нігерії, Швеції, Тунісу, Туреччини та Сполучених Штатів Америки.

Варто зазначити, що Резолюція була підтримана 47 країнами-учасницями.

Оригінал документу оприлюднено на офіційній сторінці Комітету з прав людини ООН