Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ засуджує вбивство журналіста в Україні

February 19, 2014

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ засуджує вбивство журналіста в Україні

Відень, 19 лютого 2014 року – Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дунья Міятович сьогодні закликала органи влади України створити умови безпеки для працівників ЗМІ в зв’язку з тим, що в результаті насильства в Києві минулої ночі загинув журналіст газети „Весті” В’ячеслав Веремій.

„Я глибоко засмучена звісткою про те, що Веремій був вбитий вчора вночі, я висловлюю щирі співчуття його родині та колегам”, – сказала Міятович, – „Загибель Веремія є найгіршим проявом насильства щодо працівників ЗМІ з початку протестів у грудні. Для журналістів повинні бути створені безпечні умови роботи, і це особливо стосується ситуацій масових заворушень”.

За повідомленнями ЗМІ нападники відкрили вогонь по В.Веремію, поціливши йому в груди, він помер у лікарні. За інформацією, яка є наявною в Офісі Представника, під час подій минулої ночі від нападів постраждали та отримали поранення 27 журналістів (див. перелік: http://imi.org.ua/analytics/43104-spisok-postrajdalih-jurnalistiv-18-lyu…), в результаті загальна кількість постраждалих працівників ЗМІ з початку протестів зросла до 165 осіб.

„Не може бути жодних виправдань для відсутності негайних дій. Я повторюю свій заклик на адресу представників органів влади утримуватися від цілеспрямованих нападів на журналістів та створити їм безпечні умови роботи. Здоровий глузд та совість мають взяти гору, журналісти не є терористами, і не вони спричинили нинішню кризу”, – сказала Міятович.

Радник Представника наразі перебуває в Києві в складі міжнародної місії з представників Міжнародної федерації журналістів, Європейської асоціації журналістів, „Стаття 19”, „Репортери без кордонів”, „Міжнародна підтримка медіа” (IMS) та Фонду „Відкрите суспільство”.

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ найближчим часом відвідає Київ.


Заява англійською