Презентація науково-практичного коментаря до закону «Про доступ до публічної інформації»

March 6, 2012
У понеділок, 5 березня 2012 року, о 14:00, відбулася презентація науково-практичного коментаря до Закону України «Про доступ до публічної інформації». Його підготували директор Інституту Медіа Права Тарас Шевченко, експерт Інституту масової інформації Роман Головенко й експерт Харківської правозахисної групи Оксана Нестеренко під керівництвом медіа-юриста Дмитра Котляра. Видання здійснено з ініціативи Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації за підтримки програми “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження” та Програми сприяння парламенту.

Більш ніж 300-сторінкове видання містить постатейні роз’яснення закону, ухваленого минулого року. За задумом авторів, коментар буде корисним в адміністративній та судовій практиці. Використання коментаря громадянами, чиновниками та юристами має створити необхідні передумови для виникнення інформаційної свободи в державі, яка є однією з найважливіших ознак демократичного суспільства.

“Закон про доступ заклав нову парадигму відносин між владою та громадянським суспільством, – каже один з авторів книги Оксана Нестеренко, – але наші дослідження свідчать про відсутність суттєвих зрушень в бік більшої відкритості української влади. Це пов’язано з відсутністю повного розуміння духу та букви закону”.

Під час презентації видання народний депутат Андрій Шевченко зазначив, що коментар орієнтовано на “активного громадянина, відповідального чиновника та чесного суддю”. За його словами, видання спрямовано на те, “щоб в Україні було менше корупції та більше правди”.

Керівник Головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації Президента України Денис Іванеско повідомив, що 2011 року до органів державної влади надійшло близько 18 тис. запитів на інформацію, кожен дев’ятий із яких – на ім’я глави держави. Отже, можна зробити висновок, що науково-практичні рекомендації будуть затребуваними у державних органах.

Текст коментаря можна переглянути тут.