Президент підписав закон «Про санкції» (оновлено)

September 11, 2014

В середу, 10 вересня Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про санкції», який дозволить застосовувати заходи економічного впливу щодо іноземної держави, а також юридичних і фізичних осіб-нерезидентів, діяльність яких суперечить загальновизнаним міжнародним принципам та законним інтересам Української держави.

Нагадаємо, що прийнятий парламентом у першому читанні законопроект про санкції викликав обурення у медіа спільноти, оскільки, з-поміж іншого, він передбачав низку обмежень у сфері медіа, аж до припинення діяльності ЗМІ без рішення суду.

Інститут Медіа Права виступив із заявою проти прийняття закону у такій редакції. З-поміж іншого, Інститут Медіа Права закликав народних депутатів України вилучити зі тексту законопроекту положення, що надають право обмежувати чи припиняти діяльність засобів масової інформації та інших суб’єктів інформаційної діяльності, в тому числі, в мережі Інтернет; обмежувати чи забороняти виробництво або розповсюдження друкованої продукції та інших інформаційних матеріалів, а також заборонити діяльність партій, рухів та інших громадських об’єднань та фондів.

Під тиском громадськості жодне із зазначених положень не було включене до фінального тексту, ухваленого Верховною Радою 14 серпня2 014 року.

Водночас, документ зберіг можливість застосування таких санкцій, як заборона користування радіочастотним ресурсом України та обмеження або припинення надання телекомунікаційних послуг і використання телекомунікаційних мереж загального користування.

Закон “Про санкції” був оприлюднений 11 вересня у Голосі України і набуде чинності наступного дня після його офіційного опублікування, тобто уже завтра.

Ознайомитись з текстом Закону можна за посиланням.