Президент підписав зміни до виборчого законодавства

December 20, 2013

Президент України Віктор Янукович 20 грудня 2013 року підписав Закон України №709-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів».

Новий закон, серед іншого, передбачає зміни до положень, що регулюють діяльність засобів масової інформації під час виборчого процесу. Зокрема, передбачається скорочення строку обмеження на поширення результатів опитування громадської думки, пов’язаного з виборами, – з десяти до двох днівперед днем голосування. Крім цього, закріплюється принцип рівних можливостей для партій, кандидатів у депутати на доступ до інформаційних агентств та розповсюджувачів зовнішньої реклами.

В новому законі також реалізовано ініціативу Інституту Медіа Права щодо обов’язкового оприлюднення передвиборних програм усіх партій в окремому спеціальному випуску офіційних газет «Голос України» та «Урядовий Кур’єр».

Передбачені зміни набудуть чинності з 1 лютого 2014 року.

Водночас, поза увагою законодавця, на жаль,  залишились важливі питання щодо заборони  поширення агітаційної продукції без зазначення імені замовника, а також не було скасовано норму, яка надає право припинити діяльність засобу масової інформації  на підставі одноразового порушення виборчого законодавства.