Президент підписав зміни щодо повернення прогресивної шкали судового збору

October 30, 2013

Двадцять третього жовтня 2013 року набули чинності зміни до Закону України «Про судовий збір», які запроваджують нові ставки судового збору, зокрема у справах про відшкодування моральної (немайнової) шкоди.

Внесені зміни, серед іншого, передбачають повернення прогресивної шкали сплати судового збору, за якої сума судового збору залежить розміру заявлених вимог щодо відшкодування моральної шкоди.

Так, розмір судового збору із позовної заяви про відшкодування моральної шкоди з ціною позову до 5 розмірів мінімальної заробітної плати (5735 грн.) становитиме 0,2 розміру мінімальної заробітної плати (бл. 300 грн). Якщо позивач вимагатиме від 5 до 50 розмірів мінімальної заробітної плати (до 57 350 грн.) – сума збору становитиме 1 % ціни позову, від 50 до 100 розмірів мінімальної заробітної плати (до 114 700 грн.) – 5 % ціни позову, а у випадку особливо чутливих постраждалих, що заявляють позов на суму понад 100 розмірів мінімальної заробітної плати – 10 % ціни позову.

Попередня редакція закону про судовий збір передбачала максимальний розмір судового збору 3 мінімальні зарплати (3441 грн). Тобто, особа, сплативши 3 мінімальні зарплати могла заявляти необмежені розміри моральної шкоди, що власне і відбувалося протягом 2 останніх років, адже саме відсутність прогресивної шкали відкрила можливості для тиску на ЗМІ та окремих журналістів, а також повернула практику вимушеного закриття ЗМІ після застосування непропорційних штрафних санкцій.

Аналогічна нинішній система існувала в Україні з 2003 по 2011 роки — до моменту ухвалення Закону України «Про судовий збір». Так, декретом Кабінету Міністрів України «Про державне мито», встановлювалася триступенева шкала мита: 1%, 5 та 10% від суми та розміру позову. Зазначена шкала зникла у зв’язку з уведенням нового закону про судовий збір, що спричинило низку позовів проти ЗМІ, журналістів та громадських активістів, де заявлялись суми до 1 млн. грн.