Президент ветував зміни до закону про захист персональних даних

June 18, 2013
Сімнадцятого червня 2013 року на офіційному веб-порталі парламенту з’явився текст пропозицій президента до законопроекту №2836 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення системи захисту персональних даних”, що був ухвалений Верховною Радою 14 травня 2013 року.

Зазначений законопроект мав на меті передати функції контролю за сферою персональних даних до Омбудсмена, скасувати реєстрацію персональних даних та змінити порядок їх обробки.

Президент у пропозиціях до закону пропонує вилучити положення щодо знищення заяв про реєстрацію баз персональних даних, поданих до набрання чинності Законом, та ліквідацію Державного реєстру баз персональних даних з видаленням даних, а також передати Державний реєстр баз персональних даних Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини. Президент аргументує це тим, що Реєстр функціонує з 1 липня 2011 року і у ньому накопичено значний масив інформації про бази персональних даних, яка може бути використана під час реалізації частин першої – третьої статті 9 Закону “Про захист персональних даних”. За інормацією Державної служби захисту персональних даних обсяг зареєстрованих баз не перевищує 50 тис. баз з поданих 2 млн. заявок, що свідчить про вкрай низьку ефективність реєстраційного процесу.

Слід зауважити, що вето Президента було накладене через помилку в тексті законопроекту. Так проект мав вилучити частину 4 ст.2 Закону України “Про захист персональних даних” – визначення Державного реєстру баз персональних даних, натомість було вилучено визначення “згода суб’єкта персональних даних”.