Президент «відредагував» Указ про доступ до публічної інформації

November 18, 2014

Указом Президента від 17 листопада 2014 року № 883/2014 скасовано дію окремих положень Указу Президента України від 5 травня 2011 року № 548 «Про першочергові заходи щодо забезпечення доступу до публічної інформації в допоміжних органах, створених Президентом України».

Так, було вилучено положення, якими передбачалося забезпечення в Адміністрації Президента  України  доступу до публічної інформації, зокрема:

·         розробка та  затвердження   форм   запитів   на   інформацію,  інструкції  щодо  процедури  подання  запиту  на  інформацію та її  отримання,  порядок складання,  подання запитів в усній, письмовій чи іншій формі (поштою, факсом, телефоном, електронною поштою);

·         запровадження обліку запитів на інформацію;

·         затвердження переліку  відомостей,  що  становлять  службову інформацію,  якою володіє Президент України і яка використовується в Адміністрації Президента України;

·         забезпечення фінансування витрат,  пов’язаних із виконанням Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Припускаємо, що причиною скасуваня цих положень стало їх виконання. Так, було розроблено необхідні форми, положення та інструкції, а також було вжито інші заходи, спрямовані на реалізацію Закону України “Про доступ до публічної інформації» в Адміністрації Президента України.

Також новим Указом Презилент перейменував Головне управління забезпечення доступу до публічної інформації – тепер це Головний департамент забезпечення доступу до публічної інформації.

Водночас, викликає занепокоєння скасування норми Указу, яка вимагала  систематичного та  оперативного  оприлюднення  і оновлення інформації про діяльність Президента України.В будь-якому випадку така вимога міститься в Законі України «Про доступ до публічної інформації», тому має виконуватись незалежно від наявності спеціальних розпоряджень глави держави.

Із оновленим текстом Указу про забезпечення доступу до публічної інформації в Адміністрації Президента України можна ознайомитись тут.