Проект: зміна закону про мораль

January 20, 2010

Одинадцятого січня 2010 року на офіційному сайті Національної експертної комісії з питань захисту суспільної моралі був оприлюднений для обговорення проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі».

Запропонована редакція цього правового акту є ширшою, аніж чинний закон. Зокрема, були дещо змінені визначення ряду понять і введено багато нових термінів, в т.ч. оновлене визначення порнографії, запропоноване  визначення цензури. У законопроекті міститься деталізований перелік категорій продукції, виготовлення та обіг якої забороняється, і видовищних заходів, проведення яких не допускається. Передбачена фактична можливість контролю за діяльністю користувачів та власників інформаційних ресурсів у Інтернеті. У проекті закону розширено перелік підстав для заборон або обмежень щодо продукції, яка може негативно вплинути на дітей. Окремим розділом (хоча і не дуже детально) урегульовано особливі умови обігу продукції, що містить елементи насильства та жорстокості. Ще один розділ присвячено профілактичній, просвітницький та пропагандистській діяльності у сфері захисту суспільної моралі, що фактично розширює сферу діяльності Національної комісії з питань захисту суспільної моралі та деяких інших державних органів. З метою проведення постійного моніторингу запропоновано створити Єдину спеціалізовану інформаційно-телекомунікаційну систему даних щодо стану суспільної моралі. До цієї бази даних, зокрема, буде вноситися інформація про продукцію та видовищні заходи, визнані еротичними, такими, що містять елементи насильства і жорстокості, а також заборонених до обігу за результатами експертиз. При цьому експертній діяльності у сфері моралі в новому законопроекті приділено значно більше уваги, порівняно із чинним законом.

Для належної реалізації нових норм, запропонованих у законопроекті, ним передбачається внесення ряду змін до інших законів України, зокрема до Кримінального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення, законів «Про рекламу», «Про телебачення та радіомовлення», «Про кінематографію» та ін.

Нагадаємо, що менш ніж рік тому Національна комісія з питань захисту суспільної моралі оприлюднила перший законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про захист суспільної моралі». Значною мірою положення того проекту були відтворені у цьогорічному варіанті змін до закону.

http://moral.gov.ua/_proekt_zakonu_ukrajini_pro_0_0_0_1435_1.html