Профільний комітет підтримав пропозицію ІМП не обмежувати перевірки Національної раді з ТБ і радіомовлення мораторієм

March 17, 2016

Комітет Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва підтримав пропозиції Інституту Медіа Права щодо включення Національної ради з телебачення та радіомовлення до переліку органів, на які не поширюється дія мораторію на перевірки.

12 листопада 2015 року, народні депутати прийняли у першому читанні Проект Закону про особливості здійснення заходів державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності (проект № 3153, н. д. Віктор Галасюк, Сергій Кіраль, Максим Єфімов, Борислав Розенблат, Михайло Хміль, Геннадій Кривошея, Олександра Кужель, Олександр Дубінін). Ухвалена редакція передбачала встановлення до 30 червня 2016 року мораторію на проведення органами державного нагляду (контролю) планових перевірок, а позапланові перевірки могли проводитись лише з дозволу Державної регуляторної служби та з підстав, чітко визначених у законі.

Законопроект встановлював виключний перелік органів (серед яких, наприклад, Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів), на які дія зазначених обмежень не поширюється. Втім, до переліку таких органів не було включено Національну раду України з питань телебачення і радіомовлення, що у разі прийняття цього варіанту тексту законопроекту, могло практично заблокувати наглядову діяльність регулятора

У зв’язку з цим, Інститут Медіа Права підготував пропозиції до другого читання законопроекту, які передбачали виведення Національної Ради з під дії цього закону. Відповідні пропозиції були зареєстровані народними депутатами Сергієм Лещенком, Сергієм Кіралем та Віктором Галасюком. Профільний комітет, розглянувши пропозиції, затвердив їх в остаточній редакції законопроекту до другого читання. Дію мораторію також пропонується продовжити до 31 грудня 2016 року.

Законопроект включено до порядку денного Верховної Ради на пленарний тиждень з 15 по 18 березня.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=56558