Процедура застосування санкцій Нацрадою буде вдосконалена

July 6, 2016

Народні депутати 15 червня зареєстрували законопроект «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо удосконалення процедури застосування санкцій Національною Радою)» №4815. Ініціаторами законопроекту стали Григорій Шверк, Андрій Артеменко, Владислав Севрюков, Андрій Тетерук, Артем Ільюк, Олександр Опанасенко, Євген Рибчинський.

Законопроект має мету удосконалення процедури застосування передбачених Законом України «Про телебачення і радіомовлення» штрафних санкцій, а також конкретизує їх розмір. Автори законопроекту вважають за необхідне визначити механізм безпосередньої відповідальності за поширення закликів до насильницької зміни конституційного ладу України; закликів до розв’язування війни, агресивних дій або їх пропаганди; необґрунтованого показу насильства; пропаганди винятковості, зверхності або неповноцінності осіб за ознаками їх релігійних переконань, ідеології,  належності до тієї чи іншої нації або раси, фізичного або майнового стану, соціального походження. Відтак, Нацрада зможе накладати штрафи без попередження, що наразі є неефективною санкцією.

Окрім того, автори пропонують прописати у законі «Про телебачення і радіомовлення» розмір штрафних санкцій за кожне окреме порушення норм. До прикладу, якщо мовник розповсюджуватиме заклики до насильницької зміни конституційного ладу України, то доведеться сплатити штраф у розмірі 25% ліцензійного збору, який було сплачено за ту чи іншу ліцензію. В той же час, за трансляцію телепередач, виготовлених після 1 серпня 1991 року, що містять популяризацію або пропаганду органів держави-агресора та їхніх окремих дій, що виправдовують чи визнають правомірною окупацію території України доведеться сплатити штраф у розмірі лише 10% ліцензійного збору.

Врешті,  до підстав для переоформлення ліцензіїї пропонується додати ще одну: зміну відомостей про засновника чи власника ліцензіата. У пояснювальній записці автори наголошують, що основною метою таких змін та нововведень є захист інформаційного простору держави.

Картка законопроекту: http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=59409