Протидія порнографії

May 29, 2009
Двадцять п’ятого травня 2009 року до Верховної Ради України було подано на заміну проект Закону України “Про внесення змін та доповнень до деяких законодавчих актів України (законопроект № 3271, н.д. Павло Унгурян, фракція БЮТ, н.д. Олександр Єфремов, фракція Партії Регіонів, н.д. Євген Царьков, фракція КПУ, н.д. Михайло Соколов, фракція блоку НУНС, н.д. Віктор Уколов, фракція БЮТ, н.д. Юрій Литвин, фракція блоку Литвина, н.д. Олександр Бобильов, фракція блоку НУНС, н.д. Дмитро Шпенов, фракція Партії Регіонів; щодо протидії розповсюдженню дитячої порнографії).

Автори пропонують доповнити закон про суспільну мораль визначеннями “обігу продукції сексуального характеру через інформаційно-телекомунікаційні системи” та  “продукції порнографічного характеру, створеної за участю дитини або з використанням її образу”.

Крім того, до закону про телекомунікації пропонується внести зміни, які зобов’яжуть споживачів телекомунікаційних послуг у разі виявлення в інформаційно-телекомунікаційних системах, в тому числі в мережі інтернет, інформації та даних, пов’язаних з насильством, порнографію, проявами расової і національної нетерпимості та тероризму, пропагандою наркотиків, порушенням прав інтелектуальної власності повідомляти про це провайдерів телекомунікацій і/або правоохоронні органи.

Провайдери телекомунікаційних послуг, на підставі мотивованого подання правоохоронних органів  зобов’язані  будуть вживати заходи з обмеження доступу своїх клієнтів до ресурсів, через які здійснюється розповсюдження незаконного інформаційного наповнення (контенту).

Також, на провайдерів пропонують покласти обов’язок збереження інформації про всі з’єднання свого клієнта з ресурсами, доступ до яких надається зазначеним провайдером. Термін, порядок та повний перелік такої інформації встановлюватиметься Кабінетом Міністрів України.

У разі виявлення порушення клієнтом законодавства України, у тому числі розповсюдження продукції порнографічного характеру із використанням дітей, провайдери телекомунікацій зобов’язані будуть інформувати  про це правоохоронні органи.


Повна адреса проекту: http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=33562