Проведення теледебатів

December 6, 2009
Першого грудня 2009 року Центральна виборча комісія ухвалила рішення “Про Положення про порядок проведення Національною телекомпанією України передвиборних теледебатів між кандидатами на пост Президента України” № 391.

Згідно з положенням Національна телекомпанія України проведе теледебати за графіком визначеним ЦВК виключно у прямому ефірі з особистою участю кандидатів. Перед ефіром теледебатів проводиться жеребкування, за результатами якого визначається учасник, який отримає право виступити першим на початку теледебатів.

Ведучий теледебатів визначає Національна телекомпанія України. Ведучий теледебатів представляє кандидатів на пост Президента України, надає їм слово в межах відведеного для цього часу тастежить за дотриманням встановленого цим Порядком часового регламенту проведення теледебатів.

Тривалість теледебатів за участю однієї пари кандидатів на пост Президента України становить 60 хвилин безперервного ефірного часу, з них по 28 хвилин відводиться на виступ кандидатів, а 4 хвилини сумарно – на представлення учасників ведучим і коригування паритетного використання ними наданого їм часу. В межах цього часу виділяється не більше 50 хвилин на дискусію, де кандидати по черзі ставлять один одному запитання та відповідають на них. Тривалість запитання обмежується однією хвилиною, а відповіді-трьома.

За наявності другого туру виборів час на агітацію збільшується до 100 хв, з яких на дискусію виділяється 76 хвилин часу.

НТКУ зобов’язана здійснювати у визначеному нею форматі відеозапис кожної програми (передачі) теледебатів, який одразу після закінчення прямого ефіру теледебатів опломбовується кандидатами чиїх представниками разом з представником НТКУ і візуються у присутності представника ЦВК.

У випадку нез’явлення обох кандидатів НТКУ має протягом трьох хвилин транслювати заставку “Вибачте, кандидати на пост Президента України (прізвища, імена, по батькові) не з’явилися у студію для участі в теледебатах”. У випадку якщо один з кандидатів на пост Президента України відмовився взяти участь у теледебатах або при неможливості його участі в них, іншому кандидату надається половина часу, що відводиться для теледебатів одній групі кандидатів, для проведення його передвиборної агітації. У випадку, якщо один із учасників теледебатів виявив бажання залишити студію, не використавши до кінця виділений йому ефірний час, то решта часу надається в повному обсязі іншому учаснику цих теледебатів для проведення ним передвиборної агітації у прямому ефірі.

Теледебати відбудуться з 4,5,6,8,11,12,13,14,15 січня 2010 року о 19-45.

Адреса положення: http://www.cvk.gov.ua/pls/acts/dlist?pf5801=23758&ptext=