Що заважає повноцінному запуску суспільного мовлення в Україні?

April 19, 2016

Центр демократії та верховенства права (Інститут Медіа Права) спільно з колегами з Реанімаційного пакету реформ провели «дипломатичний сніданок» з представниками посольств та міжнародних донорських організацій, присвячений другій річниці ухвалення Закону «Про суспільне телебачення і радіомовлення України».

Експерти презентували досягнення двох років впровадження реформи та розказали, що заважає повноцінному запуску суспільного мовлення в Україні.

DSCF3532

«Інститут Медіа Права з 2005 року активно боровся за створеннясуспільного мовлення- мовлення в інтересах суспільства, а не політиків чи олігархів. Безумовно, закон ухвалений 2 роки тому не був ідеальним, і звідси  – низка перешкод, що уповільнюють процес реформування сьогодні, але його прийняття було життєво необхідним,– зазначив Тарас Шевченко, директор Центру демократії та верховенства права(CEDEM), співголова Ради Реанімаційного пакету реформ.

Заступниця генерального директора НТКУ з міжнародного співробітництва Вікторія Романова відзначила, що реальний процес реформування насправді розпочався лише у серпні 2015 року. «На сьогодні 29 компаній з 32 уже приєднані до НТКУ в рамках першого етапу реформування. Проблеми виникли з двома кримськими мовниками, до документів яких дуже складно отримати доступ, а також з ДП «Укртелефільм», який свідомо саботує реорганізацію. – зауважила пані Романова.

У зв’язку з цим, юрист Центру демократії та верховенства права Ігор Розкладай підкреслив необхідність якнайшвидшого ухвалення Законопроекту №4232 щодо порядку приєднання ДП “Укртелефільм” до Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) вже після її офіційного оформлення.

Серед інших важливих кроків на шляху впровадження суспільного мовлення – затвердження Статуту НСТУ, над яким вже тривалий час працюють юристи Держкомтелерадіо, НТКУ, Інституту Медіа Права та європейські експерти, а також вирішення чи не найскладнішого питання – фінансування суспільного мовлення.

На сьогодні, оскільки формально суспільна телерадіокомпанія досі не створена, бюджет НТКУ, який уже об’єднує в собі 28 компаній становить лише половину від визначеної законом суми на фінансування суспільного мовлення. «Ці кошти спрямовуються лише на заробітні плати та процес трансформації. Тобто, для якісних змін контенту, купівлі авторських прав – ресурсів поки що немає» – зазначила Вікторія Романова.

«Водночас, – додав Ігор Розкладай, – можна розраховувати, що як тільки НСТУ буде створена, бюджет одразу буде переглянутий в сторону збільшення фінансування».

Наостанок, директор CEDEM Тарас Шевченко наголосив на важливості завершити створення суспільного мовника у 2016 році, щобнарешті перейти до якісних змін: «Сьогодні важливо об’єднати зусилля та стимулювати новий Уряд активно підтримувати хід реформи».