Питання свободи слова увійшли до Річної національної програми співробітництва Україна – НАТО на 2015 рік

May 12, 2015

Річну національну програму співробітництва Україна – НАТО на 2015 рік затверджено Указом Президента України № 238/2015 від 23 квітня 2015. Окремий розділ програми стосується питань свободи слова в Україні. Так, Програма визначає пріоритетні напрямки державної інформаційної політики, цілі, які планується досягти, та пріоритетні завдання на 2015 рік.

Пріоритетними напрямами державної інформаційної політики, відповідно до Програми, є неухильне дотримання принципів свободи слова, відкритості діяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, недопущення цензури, невмотивованого законодавством втручання у діяльність засобів масової інформації та перешкоджання професійній діяльності журналістів, вказано неухильне дотримання принципів свободи слова, відкритості діяльності державних органів, недопущення цензури.

Програма має на меті досягнення таких цілей, як створення належних умов функціонування суспільного мовлення, громадських телерадіоорганізацій, реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації та удосконалення медійного законодавства.

Основними ж завданнями співробітництва на 2015 рік відповідно до Програми є:

  • створення Суспільного телебачення і радіомовлення України – покладено на Держкомтелерадіо, за участі Нацради з питань телебачення та радіомовлення;
  • супроводження у Верховній Раді України законопроектів про реформування державних і комунальних друкованих ЗМІ та про посилення гарантій законної професійної діяльності журналістів – покладено на Держкомтелерадіо та Мін’юст.

Відповідатимуть досягнення цих завдань Держкомтелерадіо, Нацрада та Мін’юст.

 

Текст Указу Президента доступний за посиланням:

http://www.president.gov.ua/documents/19352.html